Indiferent dacă minorii pleacă benevol de acasă, se rătăcesc sau sunt răpiți, există cazuri în care nu mai sunt găsiți niciodată, sau depistați decedați. Potrivit statisticilor oferite de poliție, în țara noastră cei mai mulți copii părăsesc benevol locuințele. În anul 2020 s-au înregistrat 835 astfel de cazuri. Dintre ei 466 au plecat repetat de acasă.

Mulți dintre ei devin copii ai străzii sau se implică în jafuri, huliganism și alte infracțiuni. Întrebați de ce au fugit de acasă, cei mai mulți dintre ei spun că doresc să fie stăpâni pe propria viață, să ia decizii și să fie independenți. Alții spun că pleacă deoarece se simt neglijați în propriile familii.

Potrivit specialiștilor, pentru a preveni părăsirea domiciliului de către copii, părinții sau cei în grija cui au rămas minorii trebuie să le ofere condiții optime de trai și să discute deschis cu ei, să le fie mereu alături, oferind susținere morală.

Totodată, părinții sunt îndemnați ca atunci când copilul lor a dispărut, să apeleze imediat după ajutor la poliție, deoarece cu cât mai rapid încep căutările, cu atât mai multe șanse există ca minorul să revină acasă.