Probabil că bunica şi mama ta mai foloseau naftalină iarna, să îşi protejeze hainele din lână şi din bumbac. Dar vremurile se schimbă şi aflăm cât de periculoase sunt unele obiceiuri din trecut. Iată de ce naftalina e periculoasă şi cum o poţi înlocui!
Cât de periculoasă este naftalina:
În comerț au apărut pastile de naftalină cu parfum de levănțică sau de portocale. Dar oricât ar fi de parfumată, rămâne o substanță periculoasă, pe care nu ar trebui să o mai ții în casă. Mai ales dacă ai copii mici sau animale care pot ajunge la săculeții cu naflalină.
Această substanță omoară moliile şi alte insecte care îşi fac veacul prin dulapul tău cu haine. Însă presupune atât de multe riscuri că nu merită să o mai foloseşti.
Naftalina e periculoasă indiferent de concentrație:
Vaporii de naftalină atacă tegumentele sensibile ale ochilor şi ale nasului. Dacă o ții într-un dulap bine închis şi vaporii se acumulează câteva zile, în momentul în care deschizi uşile este posibil să te usture ochii şi să te apuce durerea de cap. Cu cât este mai multă naftalină, cu atât este mai greu de tolerat.
Inhalați în mod constant, zi de zi, vaporii de naftalină dau migrene, diaree şi greață. Dacă este înghițită, s-a observat că atacă celulele roşii ale sângelui şi favorizează apariția unor tipuri de cancere. Este un pericol foarte mare pentru copiii mici care sunt tentați să înghită pastilele micuțe. Ar fi bine să înlocuieşti naftalina cu diverse alte soluții sau metode inofensive şi simple pentru a ține moliile la distanță.
Spală hainele cu apă fierbinte
Petele de mâncare şi de transpirație de pe haine atrag moliile în şifonier. Dacă ai probleme cu aceste dăunătoare, spală frecvent hainele şi nu le depozita în dulapuri dacă sunt pătate. Pentru a distruge ouăle şi larvele moliilor, este indicat să speli hainele la o temperatură ridicată, de peste 60°C.
Foloseşte pungi care se pot sigila
Depozitează puloverele sau pantalonii din lână în pungi sau huse din plastic pe care le poți sigila, astfel încât să nu se strecoare înăuntru nicio molie. Această metodă previne totodată umiditatea şi apariția mucegaiului. Sunt indicați şi sacii care pot fi vidați, astfel încât hainele vor ocupa mai puțin loc în dulapuri şi vor fi ferite de insectele dăunătoare.
Plante şi uleiuri aromatice
Plantele parfumate precum levănțica sau scoarța de cedru vor ține moliile la distanță. Însă trebuie să le înlocuieşti la câteva săptămâni, pentru că îşi pierd eficiența în timp scurt. Dacă naftalina e periculoasă, acestea sunt soluții naturale, cu un miros plăcut şi eficiente împotriva insectelor.