Screening-ul cervical reprezintă cea mai bună metodă de prevenție a cancerului de col uterin și salvează mii de vieți anual. Unicul lucru pe care îl cer medicii de la paciente este să facă acest test o dată la trei ani. După un screening cervical de rutină, acum un an, bloggerița Olga Manciu a primit un rezultat pozitiv, ceea ce înseamnă că au fost depistate în uter celule canceroase. Având trei copii și o activitate care cere multă implicare zilnică, Olga a simțit în acel moment că îi cade cerul în cap.

”Eu de fapt de ceva ani în urmă știam că am acest risc, doar că anume anul trecut ele agresiv au început să se înmulțească și au ajuns la o stare critică. Atunci medicul a sugerat să facem intervenție ca să înlăturăm problema (ceea ce presupune o bucată de uter).”, mărturisește Olga Manciu.

Fiind stabilită de mai bine de doi ani în Londra, Olga a decis să facă un screening repetat, întrucât spune că este o fire optimistă și își dorea să verifice diagnosticul dat de medicii din Moldova.

”Ceva acolo în interiorul meu îmi spunea să nu panichez. Zis și făcut - am venit în UK, am făcut testele necesare, inclusiv biopsia țesutului. După 8 săptămâni a venit rezultatul POZITIV, dar…medicii de aici au spus că ei nu consideră necesar să îmi taie ceva fiindcă s-ar putea întâmpla așa că aceste celule o să dispară de la sine. Atunci mi-am spus singură mie: “Olga, viața continuă! Nu te gândi la negativ, nu panica, înconjoară-te cu dragoste și fie ce-o fi”, a mai povestit tânăra mămică.

Olga Manciu spune că la șase luni după rezultatul pozitiv al screeningului cervical dat de medicii britanici, a fost invitată să facă un test Papanicolau repetat.

”A trebuit să aștept din nou 4 săptămâni rezultatul. Astăzi a venit scrisoarea - când am văzut-o am simțit un fior rece prin tot corpul. Am inspirat și expirat și din nou mi-am spus, fie ce-o fi. Dar sigur nu eram pregătită să văd că rezultatul era NEGATIV. Au dispărut ca prin minune - nu am NIMIC. Absolut nimic!

Vreți credeți-mă, vreți nu - dar eu știu cu siguranță că tot ce mi-a fost de ajutor în toată situația asta a mea a fost doar POZITIVISMUL și încrederea în sine. Sunt fericită și mândră de încă o luptă câștigată cu BRIO. Say NO to cervical cancer! Dragi FEMEI, vă rog să mergeți la verificări ginecologice sistematic. Nu așteptați și nu lăsați de pe o zi pe alta!”, se arată în mesajul Olgăi Manciu.

mamaplus

Zilnic, în Republica Moldova, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză. În ultimii cinci ani peste 1500 de femei au fost diagnosticate cu această maladie, iar peste 1000 și-au pierdut viața. Este important să mergeți la un control de rutină și să faceți o dată la trei ani screening-ul cervical. Aveți grijă de sănătatea voastră!