Țara noastră ocupă locul 55 printre 180 de ţări ale lumii în care este cel mai bine să creşti copii. Ucraina ocupă locul 91 în clasament, România se află pe poziţia 80, Rusia – pe 79.

Clasamentul a fost întocmit de o comisie specială de experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care au elaborat raportul cuprinzător „Un viitor pentru copiii lumii?”, publicat în prestigioasa revistă medicală The Lancet.

Clasamentul a fost realizat în baza performanţelor ţărilor în ceea ce priveşte prosperitatea copiilor, cu ajutorul unor indicatori referitori la supravieţuirea şi bunăstarea copilului, precum cei din domeniul sănătăţii, educaţiei şi nutriţiei, sustenabilităţii, cu un indicator indirect referitor la emisiile de gaze cu efect de seră, şi echitatea sau discrepanţele înregistrate la nivelul veniturilor.

Conform indicelui, copiii din Norvegia, Coreea de Sud, Olanda, Franţa şi Irlanda au cele mai mari şanse de supravieţuire şi bunăstare, ţările acumulând câte 0,95 puncte.

Ucraina ocupă locul 91 în clasament, România se află pe poziţia 80, Rusia – pe 79.

La polul opus al clasamentului se află copiii din Mali, Niger, Somalia, Ciad şi Republica Centrafricană, care a acumulat 0,06 puncte (0,01 pentru supravieţuire şi 0,38 pentru bunăstare).