În ultimile decenii, un nou tip de miere a ajuns să fie din ce în ce mai apreciat în întreaga lume: cea de Manuka. Acest sortiment de miere se obține din nectarul florilor arborelui de Manuka (din Noua
Zeelandă, arbore care se regăsește la înălțimi mari, unde aerul este rarefiat) care poate fi
colectat doar câteva săptămâni dintr-un an.

mamaplus

Beneficiile mierii de Manuka pentru sănătate

  • Ameliorează infecțiile intestinale și refluxul gastroesofagian

Întrucât acționează ca un antibiotic natural, MG (cunoscut sub denumirea de methylglyoxal care este un compus antibacterian. Cu cât are o valoare mai mare, cu atât efectul antibacterian este mai ridicat, având uneori efecte similare cu ale unor atibiotic.) inhibă proliferarea bacteriilor la nivelul intestinelor, dar va regla și producerea acidului gastric, împiedicând apariția hiperacidității. De aceea, se vor diminua din simptomele neplăcute ale refluxului gastroesofagian, revenindu-se treptat la funcționarea optimă a sistemului digestiv.

  • Combate infecțiile cu Stafilococul auriu

În ultimii ani s-a demonstrat  mierea de Manuka este binevenită inclusiv în prevenirea infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice, printre care și cele cu stafilococ. Ea este recomandată pentru tratarea tăieturilor și leziunilor infecțioase ale pielii, accelerând procesul de vindecare și împiedicând răspândirea infecției la țesuturile din jur.

  • Este adjuvant în tratamentul eczemelor

Persoanele care au eczeme create de o dermatită atopică își pot îmbunătăți aspectul pielii dacă vor recurge la aplicații locale cu miere de Manuka. Astfel, rolul acesteia va fi să hidrateze, facilitând cicatrizarea. Mai mult, proprietățile sale antibacteriene vor ține la distanță eventualele infecții.

  • Întărește sistemul imunitar

​​​​​​​Mierea de Manuka este capabilă să consolideze imunitatea, asigurând protecție contra afecțiunilor aparatului respirator. De aceea, este ideală și pentru copii, mai ales când aceștia vor petrece timp în colectivitate.
Mai multe studii au ajuns la concluzia că această poate să acționeze asupra citokinelor, secretate de către celulele din sistemul imunitar pentru a contracara agenții patogeni. Specialiștii recomandă să le oferim celor mici câte o linguriță de miere de Manuka pe zi în sezonul rece, pentru a-i feri de răceli sau gripe.

  • Este de folos în tratarea bolilor inflamatorii ale intestinului

Proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene din mierea de Manuka asigură că ea va acționa eficient asupra intestinelor, restabilind echilibrul florei intestinale. Ea s-a dovedit a fi potrivită inclusiv pentru ameliorarea colitelor.

  • Previne îmbolnăvirea gingiilor

De-a lungul timpului s-au efectuat teste prin care s-a comparat efectul mai multor tipuri de miere asupra unor afecțiuni ale gurii, printre care gingivita și parodontoza. Rezultatele acestora au confirmat faptul că mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene deosebite, diminuând placa bacteriană și menținând sănătatea dinților.

Cum alegi o miere de Manuka de calitate

Pentru a reuși să te bucuri din plin de beneficiile sale, ar trebui să o achiziționezi ținând cont
de:
● Conținutul de Methylglyoxal- Acesta ar trebui să fie specificat exact pe eticheta
ambalajului și să varieze între 30+ și 1050 +
● Mențiunea, de pe etichetă, că mierea a fost produsă și ambalată în Noua Zeelandă
● Prezența numelui producătorului din Noua Zeelandă de pe ambalaj
● Pe ambalaj trebuie trecut și factorul UMF®, alături de numele producătorului și de
licența acestuia
● Mierea ar trebui să aibă o culoare mai închisă decât mierea obișnuită
● Ar trebui să aibă o aromă intensă
● Ar fi de preferat ca borcanul să fie din sticlă (Sunt foarte puține firme în lume care
ambalează mierea de Manuka în borcan de sticlă, astfel încât să-și poată menține
proprietățile curative mult mai bine decât aceea care este ambalată în plastic). Acest
fapt nu înseamnă că mierea ambalată în borcan de plastic nu e bună, atâta timp cât
borcanul de plastic este unul închis la culoare
● Prezența factorului K pe ambalaj - El este o dovadă că mierea este pură și de
calitate, că este lipsită de reziduuri, că are compuși fenolici, antioxidanți, enzime
active și că este bogată în Methylglyoxal (Care este ingredientul-minune din mierea
de Manuka, fiind considerat cel mai puternic antibiotic natural împotriva Stafilococului
auriu. Cu cât factorul MG sau MGO este mai mare, cu atât este mai eficientă în
tratarea Stafilococului auriu sau altor bacterii, precum Helicobacter Pilory).

Sursa