Un studiu recent a ajuns la concluzia că mamele ai căror parteneri sunt alături de ele în primele luni de după naștere se bucură de o stare de sănătate mai bună decât a celora ai căror parteneri nu sunt alături de ele.

mamaplus

Studiul menționat (realizat în cadrul „Stanford University”) a avut la bază date provenite din Suedia, un stat care, începând cu anul 2012, a dat posibilitate părinților să-și ia câte 16 luni de concediu plătit pentru a sta alături de copiii lor, până când aceștia ajung la vârsta de 1 an. Restricția a fost că nu se permitea ca ambii părinți să-și ia zilele de concediu plătit în același timp.

Analizând date provenite din Suedia, coordonatoarele studiului au sesizat că, după implementarea acestei legi, s-a înregistrat o reducere, în rândul mamelor aflate în primele 6 luni de la naștere,  de 11% a prescripțiilor de antibiotice și de 26% a medicamentelor destinate tratării stărilor de anxietate. S-a observat și o reducere a numărului de internări sau a vizitelor la medicul specialist, cu aproximativ 14%. În privința diminuării recurgerii la medicamentele anti-anxietate, s-a constatat că aceasta era prezentă în special în primele 3 luni de când femeile respective deveniseră mame.

Concluzia celor care au realizat studiul a fost că rolul tatălui este foarte important în primele luni de la nașterea unui copil, cu atât mai mult cu cât unele mame au probleme de sănătate anterioare nașterii și din acest motiv sunt mai vulnerabile ulterior. Cea ce este cel mai important, au afirmat specialiștii, este ca tații să beneficieze de concediu parental exact în perioada în care este cea mai mare nevoie de ei. Datorită lor, mamele se pot odihni mai mult și nu se vor mai simți la fel de împovărate de noile griji. 

Conform „Organizației Mondiale a Sănătății”,  depresia este prezentă la aproximativ 10% dintre femeile însărcinate și la aproximativ 13% dintre cele care se află în primele luni de la naștere. Cât le privește pe acestea din urmă, precizează experții, ele au de înfruntat dificultăți inclusiv din cauza faptului că,  adesea, fiindcă se confruntă cu această problemă, sunt catalogate drept „mame rele”. Un studiu din anul 2017 a arătat că o mare parte dintre mamele cu depresie postnatală tind să se ascundă și să nu ceară ajutor medical specializat tocmai de teama de a nu fi astfel etichetate. 

Având în vedere concluziile acestor studii, specialiștii vorbesc despre adoptarea de noi politici, la nivelul statelor, care să le acorde o mai mare flexibilitate mamelor în a sta alături de copiii lor în primii ani de viață, fără ca evoluția profesională să le fie afectată și de o creștere a posibilității ca și tații să le fie alături pentru mai mult timp,în primele luni de după naștere.

La nivelul UE,  datele arată că, în prezent, 17 state le acordă taților 2 săptămâni de concediu paternal pentru nașterea copiilor. Conform Comisiei Europene, în 13 dintre acestea tații sunt plătiți bine în perioada acestui concediu. 

În 10 state din UE există o perioadă de concediu parental pentru tați, care poate să le fie transferată mamelor. 

În cadrul UE, peste 90% dintre tați se limitează la câteva zile de concediu după nașterea copiilor, fără a le extinde pe parcursul mai multor luni. 

Sursa