Cele mai multe studii despre mamele de peste 30 de ani se concentrează asupra riscurilor de sănătate asupra mamei și copilului din timpul sarcinii și nașterii. Dar aceste studii nu iau în considerare beneficiile care le are pentru copil faptul că mama sa este mai în vârstă.
Un studiu realizat în Marea Britanie a analizat exact acest lucru. Cercetarea a analizat datele a 18.000 de copii înscriși în cercetarea Millennium Cohort Study și a avut ca scop descoperirea unei legături dintre vârsta mamei în momentul nașterii copilului și dezvoltarea în timp a acestuia. Studiul a arătat că femeile care au primul copil la o vârstă cuprinsă între 30 și 39 de ani sunt mai predispuse de a avea copii mai inteligenți decât mamele care aveau la prima naștere între 20 și 29 de ani.
Copiii născuți de mame care aveau peste 30 de ani au obținut un scor mai mare la testele cognitive la vârsta de cinci ani, comparativ cu cei născuți de mame mai tinere.
Rezultatele cercetării sunt în concordanță cu cele obținute de specialiștii din Suedia, într-un studiu similar. În acest caz, cercetătorii au analizat rezultatele la școală în cazul elevilor de 16 ani. Studiul a arătat că cele mai bune rezultate le au copiii ale căror mame aveau între 35 și 39 de ani atunci când au născut, iar următorii clasați au fost copiii mamelor cu vârste între 30 și 34 de ani la momentul nașterii.