Una dintre cele mai sigure metode de protejare a copiilor împotriva diverselor maladii easte administrarea vaccinurilor. Este foarte important ca părinții să conștientizeze că un copil protejat, adică vaccinat este un copil sănătos. Imunizarea este una dintre cele mai de succes și rentabile investiții de sănătate publică pentru generațiile viitoare.

Conform programul Național de imunizări, până în acest moment, se prevede imunizarea copiilor contra a 12 infecții. Pentru prima dată anul acesta în țara noastră se prevede inițierea vaccinării fetelor de 10 ani contra papiloma virusului uman-HPV.

Cum și când se administrează vaccinurile?

Trebuie să știm că orice vaccin se efectuează în anumite locuri anatomice.

  • În primele 24 de ore - contra Hepatitei B- se administrează în partea antero-laterală a coapsei(de la genunchi tragem o linie din partea laterală în sus până în regiunea inghinală, din lateral tragem o altă linie până în șold, între aceste două linii se inoculează în treimea superioară a coapsei vaccinul, categoric nu se administrează în mușchii fesieri), în piciorul drept sau stâng.
     
  • A doua-a cincea zi de la naștere - contra tuberculozei – se administrează intracutanat în locul fixației mușchiului deltoid, în umărul stâng.
     
  • La 2 luni -vaccinul pentavalent în componența căruia intră difteria, tetanosul, hepatita virală B și infecția Hib- se administrează în piciorul drept tot în partea antero-laterală a coapsei.
     
  • La 2 luni – vaccinul pneumococic- se administrează în partea antero-laterală a coapsei în piciorul stâng.

Atât OMS cât și producătorii nu permit imunizarea copiilor în fesă, copii se imunizează în regiunea antero-laterală a coapsei intramuscular până la vârsta de doi ani. De la doi ani aceste vaccinuri și celelalte care se prevăd conform Programului Național se administrează intramuscular în mușchiul deltoid, în partea superioară brațului.

Sunt vaccinuri care se administrează per os, cum ar fi vaccinul contra poliomielitei, care se face adânc la rădăcina limbii și vaccinul contra infecției rotavirale, care se administrează tot per os în obraz. Capul copilului trebuie ținut de mamă, cum ar fi alăptat la sân.

De la doi ani, dar și la 6 și 15 ani, toți trebuie să primească orice injecție intramuscular în mușchiul deltoid. Nu se permite imunizarea în fesă în niciun caz.

Reguli importante:

  • Imunizarea trebuie făcută doar de către medicul de familie.
     
  • Procesul de vaccinare se efectuează în cabinetele de vaccinare dotate cu frigider pentru păstrarea vaccinurilor, cu elemente pentru transportarea vaccinurilor, cu termocontainere, cu pungi reci de apă cu temperatura +4 - +8 grade. Toate instituțiile medicale sunt asigurate cu aparataj pentru respectarea acestor condiții.
     
  • După administrarea vaccinului copilul să mai rămână în instituția medicală 30 de minute. Orice mămică trebuie să cunoască că acesta nu trebuie dus la plimbare, nici în ospeție la cineva. Copilul urmează să fie dus acasă și culcat într-o încăpere bine aerisită.

Riscul îmbolnăvirilor printre cei vaccinați este foarte mic, dacă copilul a fost vaccinat corect, a fost programat corect și dacă s-a respectat regimul post vaccinal.