Statistici îngrijorătoare în țara noastră. Datele Institutului Național de Cercetări Economice arată că anul trecut aproape 29 de mii de copii au venit pe lume, cu 6,2% mai puțini decât în 2020. Pe de altă parte, peste 45 de mii de persoane au decedat anul trecut, ceea ce constituie o creștere de 11,5% faţă de 2020. Sociologii au prognoze sumbre şi spun că tendința se va menţine şi în următorii ani.

Sociologii spun că tendința privind micşorarea numărului de copii nou-născuți se va păstra mai ales din cauza incertitudinii create de situația din regiune.

"În primul rând, scade numărul populației, scade numărul de părinți, a femeilor de vârstă reproductivă. Conform prognozelor Centrului de Cercetări Demografice, aceasta tendință va continua şi în deceniile următoare. Numărul populației scade din cauza migrației în continuu. În situaţia actuală este dificil de spus care sunt soluții.", a menționat Olga Gagauz, doctor habilitat în sociologie.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, numărul nou-născuților se micşorează în țara noastră de la an la an. Astfel, dacă în 2014 în Moldova s-au născut 40 de mii 709 de micuți, treptat, spre anul 2021 această cifră a scăzut la 28 de mii 924 de bebeluşi.