mamaplus

Gravidă, umilită în spital: „Mi-au zis să țopăi pe scaun de câteva ori. Dacă mă doare, înseamnă că e extrauterină”

0
//
09.07.2021

O tânără de 32 de ani, care avea dureri groaznice, a fost plimbată între mai multe spitale, fără ca medicii să reușească să afle ce are. Femeia știa că e însărcinată în cinci săptămâni și a sunat la 112. Odată ajunsă la spital, i s-a făcut un test de sarcină care a ieșit pozitiv. Unul dintre medici i-a făcut o ecografie, pentru a depista sarcina extrauterină suspectă. Totuși, la ecograf nu sa putut vedea nimic. Pentru că pacienta încă avea dureri, medicii au transportat-o maternitate. Cazul a avut loc în orașul Buzău din România.

”A venit o doamnă doctor somnoroasă și foarte supărată. Prima reacție pe care a avut-o, m-a întrebat ce am, i-am spus că am o sarcină încă neconfirmată, am repetat povestea (...) moment în care a început să țipe la mine, că de ce m-am dus la urgențe. I-am explicat și dânsei că am sunat la 112.”, povestește Maria.

Medicul ginecolog i-a făcut o ecografie transvaginală, despre care pacienta spune că a fost o procedură total lipsită de igienă, fiind făcută cu o mănușă de latex. Pentru că medicul nu a putut vedea sarcina la ecograf, i-a propus un test original.

”Medicul mi-a zis să stau în fund pe scaun și să țopăi de câteva ori. Dacă mă doare, înseamnă că e extrauterină.”, spune femeia.

După 3 ore de consultații, femeia a plecat acasă cu lacrimi în ochi, la 5 dimineața, fără un diagnostic clar. Între timp, viața ei era în pericol...

Pacienta s-a dus cu mașina la București, la o clinică privată, unde un ginecolog a văzut la ecograf sarcina extrauterină și a operat-o de urgență, pentru a-i salva viața. Întreaga operațiune a costat 2.000 de euro.

Specialiștii confirmă faptul că sarcina extrauterină e un real pericol.

”Dacă o sarcină extrauterină ajunge să se rupă, se declanșează o sângerare intra-abdominală, care declanșează un șoc hemoragic. Deci, aceasta e complicația majoră. În acel moment, se simte o durere extrem de puternică, poate să și leșine. Bineînțeles trebuie operată de urgență.”, susține Dr. Radu Vlădareanu, ginecolog.

Pacienta a decis să facă plângere la adresa medicilor care au tratat-o la Buzău. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău a anunțat-o pe femeia de 32 de ani că ancheta internă demarată după ce i-a reclamat pe medici că nu au tratat-o corespunzător a scos la iveală că procedurile medicale au fost respectate, iar ea e cea care a greşit şi nu a respectat protocoalele.