

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, marcată astăzi în Repulica Moldova, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a lansat un ghid de protecție împotriva pericolelor online existente. Prezența online și accesul copiilor de diferite vârste la un volum copleșitor de informații îi face foarte vulnerabili în față răufăcătorilor, implicând multiple riscuri asupra sănătății fizice și bunăstării mentale.
Potrivit studiului World Economic Forum, privind siguranța online a adolescenților, la nivel mondial, aproximativ 60 % dintre copiii între vârstele opt și 12 ani sunt expuși riscurilor cibernetice, inclusiv acțiunilor de cyberbullying. Totodată, cel mai recent raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), fiecare al șaselea adolescent din Republica Moldova a fost victima cyberbullying-ului (15,7 % fete și 17,3 % băieți).
Cyberbullying-ul înseamnă hărțuire prin folosirea tehnologiilor digitale (hărțuirea online). Este atunci când un preadolescent sau adolescent este luat în derâdere, amenințat, hărțuit, umilit, jenat sau devine ținta agresiunii unui alt copil sau adolescent, prin utilizarea internetului, tehnologiilor interactive și digitale sau a telefoanelor mobile. La fel, se poate întâmpla pe rețelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați.
Poate fi vorba de bloguri, pagini personale, rețele de socializare, aplicații de chat, e-mail, SMS.
Acest tip de agresiune se manifestă între copii și este intenționat, repetat (același copil este rănit zile, săptămâni sau luni întregi) și implică o luptă de putere. De asemenea, afectează copiii, preadolescenții sau adolescenții implicați din punct de vedere emoțional, fizic și social.
Sfaturi utile privind protecția copiilor în mediul online, puteți găsi în acest ghid informativ.