O echipă de cercetători de la Universitatea Simon Fraser din Canada a desfășurat un studiu menit să demonstreze faptul că femeile care nasc mai mulți copii trăiesc mai mult.
Este oarecum șocant, deoarece un număr mai mare de copii este asociat cu un nivel mai ridicat de oboseală, de epuizare chiar, mai multe nopți nedormite, mai multe griji, deci efecte mai adânci și mai vizibile asupra sănătății. Cum este posibil, totuși, ca mai mulți copii să prelungească viața unei mame?
Se pare că fenomenul este legat de telomerii din corpul mamei, care încetinesc procesul de îmbătrânire. Da, ne-am întrebat și noi ce este acela un telomer, pe care toți îl avem în organism, așadar am găsit definiția exactă: Telomerul (din gr. telos – capăt și meros – parte) reprezintă o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom liniar a majorității organismelor eucariote și a unor procariote.
În timp, pe parcursul anilor, telomerii se scurtează, iar semnele îmbătrânirii devin din ce în ce mai vizibile. În schimb, analizele făcute au demonstrat faptul că, la mamele cu mai mulți copii, telomerii rămân lungi pentru o perioadă mai lungă de timp.
Semn bun, nu-i așa?