Maxim Melinti, parohul bisericii de la Ghidighici, a lansat recent volumul 2 al cărții „20 de sfaturi pentru femeile creștine”.
Lectura abordează mai multe subiecte actuale în societatea noastră, iar unul dintre acestea ține de botezul copilului și stereotipurile legate de prezența mamei în biserică.
„Sărmanele mămici, când văd câte emoții au, stând după ușa bisericii, auzind cum plânge copilul. Uneori chiar zbiară în brațele unui om străin. Un copil simte cum bate inima în pieptul mamei și mult mai repede se liniștește în brațele părintești, fie că e tată, fie că e mamă. Pentru ce să o lipsim de acest drept, acest privilegiu care-i aparține mamei, cea care nouă luni a purtat sarcina, a avut niște consecințe extraordinare, fiziologice și psihologice?! Nu poate să se bucure de această mângâiere, de această binecuvântare pentru care noi, Biserica, pledăm. Insistăm să fie natalitate, să vină copiii la biserică.
Mi se pare normal ca mama să fie lângă cristelniță, împreună cu soțul, cu tatăl copilului, să admire această binecuvântare”, a susținut părintele Maxim Melinti în cadrul unei emisiuni TV.
De asemenea, există multe mame care, după naștere, nu doresc să-și arate bebelușul până la botez din cauza fricii că micuțul ar putea fi deocheat sau că i s-ar întâmpla ceva rău. Potrivit rânduielilor bisericești, copilul trebuie să fie botezat în primele 40 de zile, însă preotul Maxim Melinti consideră că acest lucru este permis și mai târziu.
„În mod normal, după 40 de zile. Dar există acea frică a părinților ca nu cumva să moară nebotezat. Este o temă foarte dificilă în sânul bisericii și în sânul familiilor și din acest motiv ei purced la botez cât mai rapid ca nu cumva să se întâmple ceva.
N-are nicio treabă botezul cu ieșirea mamei din casă și cu deochiul. Lăsăm toate poveștile astea la o parte și pornim de la premisa că Hristos este iubire, El a dăruit acest copil și noi toți ne bucurăm de această binecuvântare”, a spus preotul.