Din spatele micului ecran deseori ni se vorbește despre detergentul miraculos și soluțiile magice pentru curățat, care se presupune că scot orice pete. Cu toate aceste, în reclame adesea au cîștig de cauză petele „proaspete”, iar ele, după cum știm, sunt cel mai ușor de îndepărtat. Însă, în realitate deseori observăm că putem considera o haină stricată atunci cînd o pată teribilă s-a absorbit bine în țesătură.
Din păcate sunt foarte multe cazuri în care detergenții nu fac față petelor vechi și noi încercăm diverse metode pentru a reda acea stare inițială și deseori nu facem decît mai rău: chiar dacă pata și-a pierdut din intensitate, atunci sigur zona pe care se afla se va lărgi.
Desigur, acea haină poate fi dusă la curățătorie, dar oare se merită efortul cînd vorbim de o mică pată?
Astăzi vom analiza cum și ce este mai bine să folosim pentru cele mai dese pete ce pot surveni în urma diverselor băuturi, carioci, vopsele, cerneală și iarbă.
Tipuri de pete
Petele pot fi divizate în trei grupuri: divizabile în apă, în solvenți organici și nedizolvabile din cele sus-numite.
De obicei, în apă sunt ușor de dizolvat petele ce nu sunt de natură grasă (grăsimi), cele din clei pentru lemn, dar și cele de vopsele diluante cu apă.
Diluanții organici, de exemplu, spirtul sau benzina, acționează bine asupra petelor de grăsime lăsate de alimente, uleiuri, vopseli de ulei, creme, ceară.
În aceste soluții nu se dizolvă petele lăsate de unele vopsele naturale și artificiale, substanțe proteice, sînge, mucegai, etc.
Este de înțeles că diferă și căile prin care pot fi îndepărtate aceste pete.
Îndepărtarea petei se face mai ușor dacă ea este proaspătă și se cunoaște sursa apariției sale. Dacă nu ați observat pata imediat, încercați să determinați proviniența acesteia, poate chiar după miros și culoare.
Petele de grăsime, de cele mai multe ori nu au hotare clare, cele proaspete sunt întotdeauna mai întunecate pe țesături iar cele vechi se deschid la culoare din cauza oxidării și prafului lipit pe ele. Dacă petele sunt mixte, contururile sale sunt mai clare, cel mai des aceste pete sunt mai întunecate pe țesături.
Acțiuni pentru îndepărtarea petelor de pe pânză
În afară de proveniența petelor, e foarte important de cunoscut structura țesăturii, pentru că cei mai mulți dintre solvenți, care sunt vânduți în magazine, nu sunt recomandați pentru țesăturile acetate și cele cu impregnare (îmbibare).
Asigurați-vă că ceea ce e scris pe eticheta produsului și pe recomandările de pe sticla cu solvenți sunt tocmai ceea ce căutați.
Lâna și mătasea nu pot fi curățate cu soluții alcaline puternice. Multor țesături le "displac" soluțiile puternice de acid, mai ales la temperaturi ridicate, iar atunci când curățați cu soluții slabe ele necesită o clătire atentă.
Pentru țesăturile de mătase acetată și cea de fîș nu folosiți acid acetic și acetonă, capronul și neilonul "se tem" de benzină și alte soluții alcaline concentrate.
Reguli generale pentru îndepărtarea petelor
Oricare ar fi pata, există reguli generale pentru reproducerea și pregătirea țesăturii.
1. În primul rând, trebuie să încercați îndepărtarea petelor pe o bucată separată în interiorul pliului sau pe bucata de rezervă pentru a testa rezistența țesăturii.
2. Înainte de a începe curățarea, scuturați sau periați tot praful și murdăria depusă pe țesătură.
3. Pe partea din dos a produsului anexați o pânză albă în mai multe straturi și chiar mai bine ar fi să puneți o tăbliță înfășurată cu o cârpă.
4. Pentru a reduce riscul de "aureolă" - granița care separă bucata pătată de cea curată a țesăturii, ar trebui să se umezească țesătura cu apă în jurul locului pătat iar pata se înmoaie de la margini spre mijloc.
5. Tamponul de vată, tifon sau pânză se umezește ușor în soluția de scos petele, se aplică cîte un pic. Aveți posibilitatea să utilizați un tampon de bumbac (bețișor) sau alte mijloace, spre ex. aplicarea cu ajutorul unei pipete.
6. Apăsați tamponul cu blândețe, nu frecați țesătura, deoarece acest lucru o poate deteriora.
7. Nu vă srtrăduiți să scoateți petele din prima oară, este mai bine să o faceți în etape.
8. Efectuați curățarea într-o zonă bine ventilată, ca cea mai mare parte a mirosului să se evapore ușor.
9. Nu amestecați diferite soluții pentru îndepărtarea petelor.
Petele de grăsime: cum să scapi de ele?
Petele de grăsime se elimină adesea cu alcool, benzină, terebentină sau acetonă. Lichidul ar trebui să fie curat, dar cel mai bine ar fi ca petele să fie eliminate din interior (pe dos).
1. Petele proaspete de ulei se pot scoate cu fierul cald (până la 100 de grade) trecut peste mai multe straturi de hârtie sugativă, prevăzute pe ambele părți ale materialului. Petele de pe pânză albă se presoară imediat cu cretă, înlăturînd-o cu o perie peste câteva ore.
2. Petele învechite de pe țesăturile de lână se scot cu benzină, apoi peste 5 min se calcă cu fierul fierbinte peste sugativă ( foaie) înmuiată.
3. Zona pătată de pe țesăturile de mătase se cufundă într-o soluție caldă: 0,5 linguri de amoniac, 1lingurără de glicerină și 1lingură de apă.
4. Petele de grăsime de la gulerul îmbrăcămintei se înlătură cu un tampon înmuiat într-un amestec de sare și soluție de amoniac 2% în raport de 1:4.
5. Petele de vopsea de ulei și lac pot fi eliminate de pe haine cu amoniac, terebentină sau petrol lampant, în cazul în care pata este veche, se scufundă în terebentină și după înmuiere se scot cu o soluție puternică de bicarbonat de sodiu.
6. Petele de rășină se îndepărtează cu terebentină sau benzină și apoi cu apă cu săpun.
7. Petele de uleiuri vegetale se freacă cu kerosen și se spală în apă caldă cu săpun.
8. Uleiul de pește este îndepărtat cu apă și oțet.
9. Dacă observați o pată pe paginile cărții, presărați cu cretă și călcați cu fierul peste o hârtie de culoare albă, dar fierul trebuie să fie fierbinte.
Petele de origine vegetală
1. Petele proaspete de fructe sau suc de legume ar trebui să se presoare imediat cu sare și apoi să se spele.
2. Petele proaspete de vin roșu sau suc pot fi înlăturate cu ajutorul apei calde, pentru aceasta trebuie să se întindă țesătura și să trateze pata sub jetul de apă.
3. Petele învechite de suc de fructe pot fi scoase folosind caș sau zer, iar apoi se clătește țesătura în apă rece.
4. De pe țesătura albă, petele de vin sau suc pot fi îndepărtate cu înălbitor, dar se aruncă mai întâi o privire la pictogramele de pe eticheta produsului și instrucțiunile de utilizare de pe sticlă.
5. Pentru hainele cu multe culori, vă ajută la reducerea petelor de vin, glicerina amestecată cu gălbenuș de ou. Amestecul trebuie aplicat pe pată și se lasă timp de mai multe ore, apoi se clătește cu apă călduță.
6. Petele de vin alb sau bere trebuie înmuiate pentru 24 de ore în apă cu săpun și se mai adaugă puțin bicarbonat de sodiu, apoi se spală în apă caldă.
7. Petele proaspete de ceai se spală doar în apă caldă cu săpun iar în cazul în care deja s-au uscat, atunci se tratează cu un amestec de glicerol și amoniac (4:1).
8. Petele de cafea din orice țesături se pot scoate cu orice soluție de amoniac 3 % în apă caldă (1:1).
9. Petele de iarbă și de alte verdețuri sunt foarte dificil de eliminat. Dacă pata este proaspătă, atunci în apa caldă cu săpun se adaugă amoniac (1 linguriță la un pahar) iar țesăturile de bumbac pot fi spălate prin adăugarea 1 linguri de sare la fiecare pahar de apă fierbinte. Pe țesăturile colorate, de asemenea, puteți încerca eliminarea petelor verzi cu alcool sau vodcă.
Petele de origine organică: cum pot fi extrase?
1.Transpirația strică în special țesăturile de lână și de mătase, astfel de îmbrăcăminte ar trebui să fie curățată imediat. Petele proaspete se șterg cu o soluție de sare (1 lingură de sare la 1 pahar de apă) și apoi se clătesc cu apă, tratarea hainelor vechi se face cu benzină sau la spălare adaugați apă de amoniac (1 linguriță de alcool la 1 litru de apă).
2. Petele proaspete de sânge pot fi eliminate dacă se spală imediat țesătura în apă rece (nu se spală în apă fierbinte). Pata se șterge cu un amestec de bicarbonat de sodiu și amoniac (3:1), apoi se înmoaie în apă oxigenată și se clătește cu apă curată.
Petele vechi se înmoaie înainte de spălare într-o soluție de sare (1 lingură de sare la 1 litru de apă).
3. Dacă păstrăm lenjeria într-un loc umed, pe aceasta pot să apară pete de mucegai. Petele învechite pot fi îndepărtate umezind țesătura cu lapte acru, apoi se usucă, se freacă cu o soluție din sare și amoniac (1:1) iar apoi se spală într-o soluție de săpun.
4. Petele restante de excremente de pasăre se elimină dacă muiați un tapon în benzină, schimbînd adesea substratul, ștergeți, mai apoi cu un burete umed se șterge iarăși și se usucă țesătura.
Petele lăsate de produsele cosmetice
1. Dacă întîmplător ați picurat ojă pe haine, încercați să prelucrați pata cu o soluție obișnuită de îndepărtat oja sau cu acetonă, însă mai întîi verificați rezistența pînzei și a vopselei, pe un loc mai puțin vizibil.
2. Petele proaspete de parfum se îndepărtează ușor cu ajutorul spirtului.
3. Petele proaspete de rimel udați-le imediat cu lapte iar apoi clătiți totul cu apă călduță și repetați procedura pînă pata va dispărea.
4. Petele lăsate de cremă pot fi ușor îndepărtate cu spirt sau benzină.
5. Petele lăsate de rujul pentru buze pot fi îndepărtate prin mai multe metode:
6. Se presoară borax, apoi se clătește în apă călduță,
7. Se unge cu vaseline și se spală în apă cu săpun,
8. Se șterge cu un amestec de eter și terebentină (1:1).
9. Petele lăsate de vopseaua pentru păr se umezesc cu apă, se pun cîteva picături de glicerină, cu acuratețe se freacă și se clătesc cu apă folosind un burete.
Cum se pot îndepărta petele de cerneală și iod
1. Ca să scăpați de petele de gumă de mestecat, puneți țesătura în congelator pentru un timp, apoi radeți guma iar pata rămasă prelucrați-o cu un solvent de benzină.
2. Petele de iod se elimină dacă le umeziți cu apă și presurați amidon, atunci cînd pata dispare, trebuie să spălați locul cu săpun.
3. Petele de clei se îndepărtează cu un tampon înmuiat în benzină, apoi se spală cu apă.
4. Cerneala de pe țesături, dacă petele sunt proaspete, poate fi îndepărtată cu un amestec de amoniac și sodă (2 lingurițe la 1 pahar de apă) sau pot fi prelucrate petele cu un amestec de glicerină și alcool metilic (2:5).