Normele legislative care reglementează modul de acordare a concediului paternal ar putea fi modificate. Mai multe recomandări în acest sens au fost făcute de către Consiliul Economic pe lângă prim-ministru. Mai exact, se propune extinderea perioadei de utilizare a concediului paternal. Conform prevederilor actuale ale Codului muncii, concediul paternal se acordă în baza unei cereri în formă scrisă, în primele 56 de zile de la nașterea copilului.
Se recomandă extinderea perioadei în care poate fi solicitat concediul paternal de la 56 de zile până la șase luni. Potrivit autorilor, această modificare va oferi mai mult spațiu de manevră pentru tați, în special pentru cei care se confruntă cu anumite constrângeri legate de timp și circumstanțe la locul de muncă.
O altă propunere de politici ține de introducerea posibilității de utilizare fragmentară (adică pe părți) a concediului paternal. Cadrul legal național permite taților să beneficieze de 14 zile calendaristice de concediu paternal, utilizate în mod consecutiv. Cea de-a treia propunere de politici prevede introducerea posibilității de extindere a perioadei concediului paternal. Se presupune acordarea dreptului taților de a solicita, în baza unui acord între părți (angajat-angajator), zile adiționale de concediu paternal, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice, care vor putea fi utilizate în decursul a șase luni de la nașterea copilului.
Documentul conține recomandări de politici și în privința concediului de îngrijire a copilului până la vârsta de trei ani, pentru a oferi posibilitate fiecărui părinte de a participa activ la îngrijirea copilului, iar deciziile legate de când, cine și cum își asumă concediul de îngrijire a copilului să aparțină părinților.
Potrivit datelor unui studiu realizat de Consiliul Economic, circa 40% dintre bărbații angajați din Moldova nu ar utiliza concediul paternal. Totodată, peste 50% dintre tații cu copii de vârsta până la șase ani consideră că responsabilitățile de îngrijire sunt realizate în egală măsură cu partenera, în timp ce peste 60% dintre mame consideră că ele îndeplinesc întotdeauna sau de obicei sarcinile de îngrijire a copiilor.