Fie că sunteți căsătoriți de 2-3 ani, fie că ați sărbătorit, deja, 10 ani de relație, va rămâne o continuă provocare menținerea unei relații frumoase cu părinții soțului. Și, mai ales cu mama lui – soacra ta. Nu este o regulă care spune că între tine și mama-soacră trebuie să fie conflicte, însă de cele mai multe ori există tensiuni, mai ales dacă locuiești în aceeași casă cu ea.
Sperăm ca teoriile enunțate mai jos, care explică motivul neînțelegerii dintre noră și mama-soacră, precum și sfaturile pe care le-am găsit, să te ajute să ai o relație mai bună cu mama partenerului tău. Dacă ești mamă de băiat, avem încrederea că vei evita, în viitor, să faci aceleași greșeli pe care soacra ta le face acum față de tine.
Motivele pentru care ai probleme cu mama-soacră
Relația dintre cele două este mereu sub presiune: dramă, temeri, intoleranță, vorbe, critici, chiar și intrigi ori, în cele mai extreme cazuri, ură.
Peste 80% dintre relațiile dificile între nurori și soacre au una dintre aceste explicații:
- Teoria luptei pentru control. Ca regulă, înainte de a se căsători cu tine, mama partenerului tău era cea care ocupa poziția dominantă în viața lui. Ea era cea mai puternică prezență feminină. Odată cu prezența ta, mama-soacră și-a pierdut statutul. La început se poate bucura pentru fiul ei, că și-a găsit o pereche și că, în curând, vor fi și nepoței în jur. După ce va observa că tu faci lucrurile (chiar și cele mai mărunte) în alt fel decât ea, poate începe să se teamă, în subconștient, că fiul ei nu o va mai asculta și că tu vei fi noul cap al familiei. Aceste sentimente ale ei față de tine pot declanșa primele tensiuni și conflicte.
- Teoria mamei ultra-protectoare. O mamă va fi mereu o leoaică atunci când vine vorba despre siguranța copilului ei. Însă, pentru unele mămici, nu conteaza dacă fiul a trecut deja de vârsta adolescenței și este bărbat în toată firea. Ea se va comporta ca și cum trebuie să protejeze un micuț lipsit de apărare. Instinctul matern o poate face să fie agresivă, iar fiecare intrus să fie văzut drept o amenințare. Iar lucrurile se strică rapid, după ce va observa că ai alt stil să faci lucrurile, că nu sari în sus de fiecare dată când el are nevoie de ceva, că îl mai lași să își calce o cămașă ori să-și facă singur ceva de mâncare.
- Teoria geloziei. O mamă care a devenit soacră poate să arate, chiar și fără să vrea, semne de gelozie față de relația fiului cu partenera lui. O explicație ar fi că mama simte că fiul ei nu o va mai iubi, că nu mai are nevoie de ea. Această mamă-soacră nu se opune neapărat iubirii fiului ei față de soția lui, ci se simte neglijată și dată la o parte. Lucrurile se agravează atunci când lansează deliberat aceste semne de gelozie și complică relațiile dintre voi.