În ultimele zile, mii de ucraineni s-au refugiat în Moldova, majoritatea fiind mame cu copii. Cei mici au nevoie de susținere multilaterală, întrucât trec prin momente greu de imaginat. Comunitatea medicală din Moldova a fost extrem de receptivă, astfel încât zeci de micuți au avut parte de asistență medicală și consiliere psihologică. Donațiile care vin din partea cetățenilor moldoveni, dar și ospitalitatea de care dau dovadă sunt absolut lăudabile. Cu toate acestea, există o listă cu lucruri pe care nu ar trebui să le donăm, din anumite motive bine întemeiate. În primul rând ar fi vorba de medicamente, susține medicul pediatru Dorina Agachi.
”Necesitatea de medicamente există la moment și toată această avalanșă de a încerca să-i ajutăm de la persoană fizică către aceste centre nu este acceptată și nu este corectă. Sunt anumite condiții de păstrare a volumului de medicamente, care s-ar putea să nu fie întrunite, și atunci am putea să vrem să-i ajutăm și de fapt să facem mai rău. Nu donăm medicamente de la persoane fizice. Niciun centru n-o să accepte, decât doar dispozitivele fixe cum ar fi inhalatoarele.
De cele mai multe ori vorbim de medicamente fizice care pot fi procurate din farmacii, de aia și au fost instituite aceste conturi oficiale unde putem să donăm. Acești bani vor fi gestionați pentru diverse necesități, în primul rând pentru medicamente.”, a explicat medicul pediatru Dorina Agachi în cadrul emisiunii Prima Oră.
Specialista a mai adăugat că medicii de la noi încearcă să depună toate eforturile pentru a fi alături de copiii refugiați.
”Ca și necesitate de consultație medicală sunt foarte mulți, atât pe teren cât și la cabinet. Avem și multe consultații la telefon. Se poate întâmpla ca un copil să prezinte un volum mic de simptome și să nu fie cazul să ne deplasăm acolo, dar să sugerăm anumiți pași de supraveghere. La cabinetele medicale s-au prezentat copii cu diverse simptome din categoria celor mai simple: nas înfundat, tuse sau chiar deshidratare.
Acum sunt virozele de sezon și totodată vorbim despre perioada de subalimentație, pentru că au făcut acest traseu și nu prea au mâncat. De asemenea, mai este și stresul, această stare vegetativă care e o consecință a tot ceea ce se întâmplă.”, a mai subliniat medicul pediatru Dorina Agachi.