Orice părinte vrea să se laude cu copilul lui, iar în epoca rețelelor sociale acest lucru este mai simplu ca niciodată. Înainte de Facebook și Instagram te mândreai cu copilul tău în parc și pe la întâlnirile cu familia, când scoteai albumele cu fotografii și prezentai tuturor realizările celui mic. Acum, de când cu multifuncționalul smartphone și cu mediul online în care poți posta tot ce vrei și ce nu vrei, este greu să reziști tentației.

Chiar dacă te numeri printre cei care au promis că nu vor publica pe conturile de socializare o „avalanșă” de poze și clipuri cu picii de acasă, totul începe cu o fotografie care va aduna o mulțime de reacții pozitive și care te va face să îți dorești mai mult. Astfel s-a ajuns în situația ca părinții să pună online cam toată viața copiilor lor. De ce? Este o combinație de mândrie, bucurie, identificare și nevoie de validare socială. Cui îi mai pasă de setările de confidențialitate, de conținutul imaginilor și de depășirea limitelor? Tot ce te interesează e ca toată lumea să vadă ce minune de copil sau nepot ai tu acasă.

Explicațiile sunt simple:

1. Să te mândrești cu un copil oferă validare socială, mai ales pentru cei care consideră că a avea copii sau nepoți este o medalie de onoare, o dovadă a împlinirii.

2. Știi că oamenii îți vor arăta apreciere și admirație.

3. Este un mijloc de a-ți consolida statutul social, acțiunile și rolul. Este greu să fii părinte și vrei să ți se confirme și să știe toată lumea că îți iese. În plus, odată ce ai un copil, te definești prin el, așa că mulți nu văd o problemă în a-și pune la profil fotografia bebelușului.

Rețelele sociale au luat acum locul albumelor foto păstrate cu sfințenie pe un raft sau într-un sertar. Sunt de ajuns câteva clickuri pentru a retrăi evenimente și a-ți aminti lucruri frumoase, iar faptul că au văzut și alții dovezile le crește „capitalul” de importanță.

Ce impact are prezența în social media asupra copiilor?

Aceasta este o întrebare pe care mulți părinți ar trebui să și-o pună înainte de a posta fotografii sau clipuri cu cei mici pe rețelele de socializare.

Pe măsură ce copiii cresc, devin mai sensibili la expunere și în privința propriei imagini. Ceea ce părea amuzant când puștiul tău avea 5 ani s-ar putea să nu i se mai pară la fel la 10 ani. Unii copii ajung să se simtă expuși din cauza faptului că nu au control asupra imaginilor cu ei postate fără consimțământ și fără să se gândească cineva la cum îi face asta să se simtă în fața prietenilor. Unii reușesc să își facă părinții să înțeleagă că au drept de veto, alții pur și simplu nu au niciun cuvânt de spus în privința postărilor care îi privesc și pe ei.

Relația dintre copii și părinți se poate deteriora pentru că aceștia din urmă nu înțeleg că ceea ce postează pe rețelele de socializare nu este de fapt despre copil, ci o reflexie a lor ca părinți. Doar că în joc este imaginea copilului. O imagine postată pe Facebook sau pe Instagram devine proprietatea acestora, poate apărea și pe Google, dacă se folosesc tag-uri. Efemere sunt doar imaginile postate în Story.

Impactul imaginilor postate de părinți în mediul online poate fi foarte mare asupra stimei de sine a copilului. Nu postarea lor în sine este problema, ci reacțiile pe care le pot atrage unele fotografii și lipsa de empatie și de respect pe care le resimte copilul atunci când nu i se cere măcar părerea la alegerea unei fotografii.

Ce să iei în calcul înainte de a publica online o fotografie cu copilul:

În primul rând este bine să cunoști și să înțelegi setările de confidențialitate ale platformelor pe care le folosești.

Siguranța ar trebui să fie o prioritate, prin urmare ai grijă ca odată cu fotogafia să nu fie postate și informații personale sau care ar putea fi folosite de altcineva în scopuri neortodoxe. Ai grijă să elimini orice informație despre locație.

Nu posta niciodată fotografii sexualizate, cum ar fi cele cu copiii semidezbrăcați ori complet dezbrăcați. În primul rând copilul va crește și s-ar putea să nu vadă cu ochi buni ceea ce ai postat la un moment dat. În al doilea rând, nu ai vrea ca o fotografie postată chiar de tine pe internet să ajungă „material” pentru oameni cu deviații sexuale.

Identifică sincer scopul pe care îl ai când postezi fotografii cu copilul. Vrei să îl lauzi pe el sau să te lauzi pe tine?

Când copilul este destul de mare încât să aibă chiar el conturi pe rețelele sociale, respectă-i punctul de vedere și opțiunile. Nu mai este un bebeluș care nu are niciun cuvânt de spus. În plus, trăim în epoca în care tot mai mulți adolescenți se vor a fi influencers sau YouTube-ri. Să discuți cu copilul tău despre ce poate sau nu să apară pe rețelele de socializare te poate ajuta să înțelegi cum privește el expunerea online și îl poate ajuta, eventual, să înțeleagă că nu este o cale chiar atât de ușoară cum pare către faimă și succes.

Dacă postezi fotografii „publice”, nu doar pentru prieteni și familie, trebuie să monitorizezi atent comentariile și persoanele care le urmăresc.