Cununia civilă este, în ziua de azi, cea mai la îndemână metodă de unire a destinelor în mod oficial. Și asta întrucât implică un minimum de efort. Deși cununia civilă nu este supusă atâtor rigori ca cea religioasă, există, totuși, o serie de credințe legate de aceasta, de care bătrânii te sfătuiesc să ții seama pentru a-ți merge bine în căsnicie. Află, în rândurile următoare, când nu e bine să faci cununia civilă.

Se poate face cununie civilă în post?

Știi, cu siguranță, că nu te poți căsători religios în post, deoarece preoții nu săvârșesc taina cununiei în această perioadă. Cununia civilă nu este, însă, supusă acestei rigori. Te poți cununa civil în post, cu condiția ca actul oficializării relației să nu fie urmat de niciun fel petrecere.

Iar dacă termenul „petrecere” te duce cu gândul la mâncare, băutură și dans, trebuie să știi că, din punct de vedere religios, este considerată „petrecere” chiar și o masă la care participă câteva persoane apropiate. Ei, bine, da, socializarea și buna-dispoziție sunt considerate păcate în post, perioadă pe care preoții ne sfătuiesc s-o petrecem în smerenie și rugăciune.

Deci, dacă ești o persoană credincioasă și ții să faci cununia civila în această perioadă, renunță la cutuma petrecerii de după.

Când nu e bine să faci cununia civilă?

O superstiție celebră este cea referitoare la căsătoriile din luna mai. Fie că vorbim despre cununia religioasă sau despre cea civilă, se zice că niciuna dintre ele nu este bine să aibă loc în această lună. Există credința că relațiile oficializate în luna mai se vor destrăma repede.  

Explicația este următoarea: în mai, florile își pierd din farmec. Prin analogie, relațiile celor care aleg să se căsătorească în această lună vor avea un început frumos, dar se vor „ofili” repede.

De asemenea, există credința că nu este bine să faci cununia în zilele de marți, miercuri sau vineri. Totodată, este de rău augur să te căsătorești de ziua ta de naștere sau de ziua de naștere a partenerului.

Dacă ai frați care urmează să se căsătorească, evită să-ți planifici cununia în același an în care o fac ei. Se crede că acela dintre frați care se va căsători al doilea într-un an va avea o căsnicie sortită eșecului.

Acum că ai aflat când nu e bine să faci cununia civilă, să facem un rezumat: nu în post, nu în luna mai, nu marțea, miercurea și vinerea și nu în același an cu vreunul dintre frații tăi.

Cât adevăr și cât mit există în aceste credințe nu știm, însă e cert că paza bună trece primejdia rea. Și ca s-o spunem pe șleau, din 365 de zile câte sunt într-un an, rămân suficiente zile în care poți să faci pasul cel mare fără teama că ceva rău ar putea să se întâmple.