Noi știm cu toții că bărbații nu se nasc tați – ei devin tați, de aceea, apare întrebarea: cum să creștem din soț un tată? Cu siguranță el înțelege că trebuie să-și iubească copilul, să aibă grijă de el, însă, bărbatul nu prea vrea să facă asta.
În opinia specialiștilor, bărbatul poate să nu fie încă gata pentru paternitate din punct de vedere psihologic, pentru că nici el nu vrea să iasă la plimbare, să se ridice din pat… dar un copil creează circumstanțe. De exemplu, tații în vârstă, de cele mai multe ori, s-au obișnuit să trăiască pentru ei și nu vor să-și schimbe modul obișnuit de viață nici măcar de dragul urmașilor.
Bărbații egoiști sunt de regulă cei care au avut statutul de singurul copil la părinți. Ei, în general, nu-și doresc copii și își prețuiesc doar propriile interese. Rețineți, majoritatea soților se tem de copii, de aceste ființe mici și fragile, pentru că nu știu cum să se comporte cu ei.
Inducem paternitatea prin șiretlicuri
Încercând să transformăm soțul în tată nu trebuie să-i repetați întruna că rolul de tată implică responsabilitate. Fiți înțeleaptă și acționați treptat. Lăsați-l astăzi să petreacă cu copilul 20 de minute, iar mâine, cele 40 de minute petrecute cu copilul nu-i vor mai părea o veșnicie.
Modelați o situație! Când afară este soare și numai vremea bună de plimbat c cel mic, faceți aluatul pentru pizza. Va trebui să alegeți – cine merge la plimbare și cine gătește. Cel mai probabil, soțul va alege plimbarea. Dacă nu, cu atât mai bine de dumneavoastră: este mult mai plăcut să vă plimbați decât să stați la bucătărie!
Faceți-i soțului dumneavoastră o propunere care va fi în favoarea dumneavoastră. Acest truc psihologic se numește ”alegere fără alegere”. Același episod îl puteți aplica și în raport cu copiii. De exemplu, dacă copilul nu vrea să doarmă, întrebați-l: ”Vei dormi astăzi în pijama sau în chiloței?”. Copilul se va gândi asupra problemei și în acest fel întrebarea ”dormim sau nu dormim” dispare de la sine.
Niciodată nu ridicați vocea la soț dacă el a făcut ceva greșit. În loc de ciuboțelele calde i le-a dat micuțului pe cele de cauciuc? Nu a spălat copilul după cină? dacă este vorba despre probleme principiale ele trebuie să fie discutate și nu să devină motiv de ceartă la nervi. Chiar dacă copilul a venit de afară ud, ei și? În schimb, s-a distrat de minune cu tata.
Cât mai des demonstrați-i soțului mulțumire pentru ajutorul și sfaturile pe care vi le oferă. Este foarte bine dacă veți face acest lucru de față cu copilului. În acest fel, autoritatea soțului în fața copiilor va crește considerabil.
Cum să educăm din soț tată: rugăminți capcană
1. Rugați-l pe iubitul soț să băiască copilul și să-l culce. Totodată, asigurați-l pe soț că anume în brațele lui copilul adoarme mai bine. În acest fel, misiunea onorifică de spălare și culcare îi va reveni tăticului.
2. Dacă soțului îi place să urmărească știrile, încredințați-i copilul pentru că dumneavoastră trebuie să preparați cina. Pentru a putea viziona emisiunea preferată, el oricum va legăna copilul.
3. Dacă în zilele de sâmbătă, soțul merge la garaj să se ocupe de scumpa lui mașină, dați-i și căruciorul să se mai plimbe și copilul. Șiretlicul: ”Vreau să-ți prepar pârjoale de casă!”. În acest fel veți avea câteva ore doar pentru dumneavoastră! Pentru că pârjoalele le-ați cumpărat din timp și vă ia puțin să le mai înădușiți cu legume. Cine va ști că nu sunt de casă?
Apropo, nu uitați niciodată despre mult prea iubitul soț, pentru că, de multe ori, după nașterea copilului, relațiile dintre soți trec pe planul doi. Bărbatul se poate supăra că nu mai este el numărul unu în inima dumneavoastră. Încercați să nu-i arătați asta. Întrebați-l despre treburile sale, povestiți-i problemele cu care vă confruntați, chiar dacă le-ați rezolvat de mult. Lăsați-l pe soț să creadă că fără sfaturile lui în viața familiei, toate se vor opri.
Pentru să sunteți femeie, iar asta înseamnă mamă și soție iubitoare și, cu siguranță, veți face față tuturor problemelor!