O ingrijire corecta cu produse special create pentru diferite probleme te poate ajuta sa ai mereu o incaltaminte care sa arate ca noua. Este necesar să memorați unele reguli de îngrijire pentru diferite materiale din care este confecționată încălțămintea, pe care ați achiziționat-o. Iata cateva metode de a prelungi durata de viata si frumusetea pantofilor, a cizmelor sau a balerinilor tai.
Mamaplus.md iti propune câteva metode simple, dar eficiente, care te vor ajuta să “prelungești durata de viață” a încălțămintei tale!
Reguli generale
- Încălțămintea din piele se prelucrează cu preparatul antiacvatic. Procedura se recomanda a fi repetata periodic.
- Este recomandat sa cureti incaltamintea dupa fiecare purtare pentru a evita ca praful si mizeria sa se imbibe in material . Daca nu procedezi astfel, incaltarile isi vor pierde stralucirea si aspectul nou mult mai repede.
- Umezeala de la o ploaie zdravănă se combate prin îndesarea a unor bucăți de hârtie și lăsarea la uscat a pantofilor. Nu este o idee bună să îi puneți aproape de calorifer sau langă o sursă de căldură directă – pielea se poate usca și crăpa ulterior. După un timp schimbați bucățile de hârtie cu unele uscate pentru o absorbție mai bună a umezelii;
- Când s-a uscat, poţi să aplici produsul protector care i se potriveşte cel mai bine. Încălţămintea cu feţe de lac sau piele lăcuită se curăţă doar cu o cârpă uscată, moale. Nu folosi niciodată apa caldă şi săpunul! Dacă vrei să cureţi o pată, oţetul face minuni!
- Nu este recomandat ca incaltamintea sa fie uscata in apropierea resourilor sau cu foehnul.
- Cizmele de iarnă îmblănite trebuie lustruite periodic. Încălţămintea de iarnă se păstrează în locuri ferite de soare sau umezeală, cu şan sau o formă de carton sau înăuntru.
- Cremuiti cu cremă de pantofi în culoare cu ajutorul unei textile vechi înfășurat pe degetul index și cel mijlociu sau o perie mică rotundă. Lăsați crema să pătrundă în piele dând lustrul cu o perie moale, preferabil din păr de cal.
Cum ingrijim incaltamintea
Încălţămintea poate rămâne frumoasă şi confortabilă multă vreme cu câteva produse adecvate şi îngrijiri regulate.
- Nu uitati ca si incaltamintea cea mai performanta este incomoda daca nu ati ales marimea si modelul potrivite piciorului dumneavoastra.
- Încălţămintea ar putea să-şi piardă forma daca nu corespunde cu marimea piciorului.
- Purtați pantofii alternativ, lăsând întotdeauna o zi între purtări. Este nevoie de un timp de relaxare a pielii. Purtarea zilnică îmbătrânește pielea prematur.
- Incaltamintea nu este un produs impermeabil, recomandandu-se purtarea ei pe timp uscat.
- In situatia in care fata incaltamintei isi schimba nuanta in contact cu apa, se recomanda uscarea lenta (nu se sterge cu carpa sau alt obiect deoarece ramane patata). Incaltamintea se usuca natural la temperatura camerei.
Cum ingrijim incaltamintea cu fete din piei
- Incaltamintea cu fete din piei netede sau presate se curata de praf cu o carpa moale, nu perie, iar petele de grasime sau alte impuritati se indeparteaza cu o carpa inmuiata in solutie apoasa de detergent (1%-2%). Pentru buna intretinere a pielii, dupa cateva purtari se aplica cu ajutorul unei perii moi sau cu o carpa, un strat de crema pentru incaltaminte dupa care se lustruieste cu o carpa moale sau cu o perie.
- Incaltamintea cu fete din piei de antilopa sau nabuc, uscata, se curata cu o perie speciala pentru pielea de antilopa. Nu folositi apa deoarece pot ramane pete. Se recomanda purtarea pe timp uscat
- Incaltamintea din piele intoarsa se poate pata cu usurinta. Dacă pielea întoarsă are o pată de ulei, incearcă să foloseşti pudra de talc pentru a absorbi uleiul. Presoară pudra peste pată şi las-o peste noapte, apoi curăţă cu peria specială.
Pentru reîmprospătarea porţiunilor lucioase se pot folosi următoarele procedee :
— se freacă cu o perie moale, care se înmoaie într-o soluţie preparată din o linguriţă bicarbonat de sodiu la un pahar cu lapte;
— se şterge cu o gumă de cerneală ; se perie cu o periuţă de sarmă, se freacă uşor cu glaspapir mărunt.
Cum ingrijim pantofii din piele intoarsă
Daca vrei sa cureţi la domiciliu pantofi sau genţi din piele intoarsă, ar trebui să ai la îndemînă urmatoarele:
gumă de şters de calitate (obişnuită, pentru creioane);
perie specială pentru pielea întoarsă (are firele foarte tari);
cîrpă umeda;
oţet de vin alb.
Pentru început, foloseşte guma pentru a şterge petele cu grijă, pentru a nu strica materialul. Perie pielea cu peria speciala pe care o poţi achiziţiona din magazinele de încalţăminte sau de haine de piele. Toarnă puţin oţet pe cîrpa umezită, freacă petele cu această cîrpă, apoi lasă să se usuce. S-ar putea ca mirosul de oţet sa persiste cîteva zile după curăţare.
Cum îngrijim nabuc-ul (nubuck-ul)?
Obiectele din nabuc au nevoie de o atenţie deosebită din partea noastră,ele nu se lasă cu praf şi noroi, se şterg şi se curăţă imediat.
Nu se spală cu apă!
Nu se usucă niciodată lîngă sursă de căldură (sobă, calorifer) care scorojeşte şi întăreşte pielea.
Pentru a evita întărirea, pielea se unge cu substanţe grase aplicate în strat subţire ca : ulei de ricin, untură de peşte etc, apoi cu cremă.
Curăţarea se poate face prin două metode:
1. Cu ceia ce găsim prin casă;
2. Cu ceia ce găsim în magazinele specializate.
Îngrijirea încălămintei din lac
Având în vedere că încălțămintei de lac nu-i place vremea rece, se recomandă de a o purta timp de 10 minute înainte de a părăsi casa, pentru ca piciorul să încălzească încălțămintea. Grație acestui sfat simplu, la frig ea se va raci treptat, acest fapt împiedică apariția fisurilor. Nu se recomandă de a purta încălțămintea de lac la temperatura mai joasă de -5С. Din păcate, dacă lacul s-a spart, nu puteți face nimic pentru lichidarea acestui defect, de aceea, trebuie foarte atent să păstrați și să purtați articolele de lac.
Încălțămintea de lac nu se curăță cu cremă. Luciul încălțămintei de lac
se menţine dacă o ștergeți cu o cârpă muiată în uleiul de in, apoi suprafața se lustruiește cu o cârpă din flanelă.
După ce vă descălțați, ștergeți suprafața contaminată cu o cârpă puțin umezită, apoi ștergeți-o cu o cârpă uscată.
Puteți folosi nu doar uleiul de in, dar și uleiul de ricin sau glicerină.
Articolele de lac sunt foarte capricioase și necesită o atenție deosebită. Însă, dacă îngrijiți această încălțăminte în modul corespunzător, atunci ea va servi o perioadă îndelungată, menținând un aspect decent.
Încălțămintea de lac se păstrează la o temperatură nici prea înaltă, nici prea joasă.
În umezeală ea poate să se acopere de mucegai, atunci trebuie să-l scoateți, să ungeți încălțămintea cu glicerină și să o lăsați pentru ca glicerină să se absoarbă. Apoi ștergeți încălțămintea cu o cârpă moale. Bunicile ne recomandă să frecăm încălțămintea de lac cu ceapă pentru ca ea să strălucească. Iar dacă încălțămintea a început să scârțîie, atunci trebuie să aplicați pe talpă puțin ulei și să o lăsați să se usuce.
Sandale din material textil
Incaltamintea din material textil are nevoie de o ingrijire speciala. Nu purta sandalele pe vreme ploioasa sau daca stii ca vei merge in zone noroioase. De asemenea, nu le purta la munte sau la mare pe nisip pentru ca risti sa le rupi.
Materialul textil nu este foarte rezistent dar asta nu inseamna ca nu poti pastra sandalele ca noi mult timp. Totul tine de o ingrijire atenta.
Curata-le frecvent folosind, dupa caz, o perie fina de indepartat praful, sapun sau detergent. Daca petele sunt profunde, poti spala sandalele la masina de spalat, la o temperatura joasa si turatii mici.
Galoșii care ne mențin încălțămintea impecabilă în medii umede
Avantaje:
- sunt ușor de încălțat
- sunt ușor de curățat
- îți prelungește durata de viață a pantofului
- dacă te plictisești de o anumită culoare ea se poate schimba oricând cu alta
- se poartă doar atunci când vremea o cere
Dezavantaje:
– arată ciudat pe picior
Ultimele sfaturi
Daca nu ai suficient spatiu de depozitare, evita sa tii incaltamintea in cutiile originale. In schimb, asaza pantofii si cizmele pe podeaua dressing-ului, pereche langa pereche.
Noi insa va dorim ca pantofii si cizmele dvs. sa fie mereu ca noi.