Regimul alimentar de băut trebuie respectat cu strictețe, iar în acest scop, preferabil este de folosit apa curată sau ”vie”. Apa care curge din robinetele noastre cu greu poate fi numită o apă benefică pentru sănătate. Ce facem atunci, când avem apă de calitate proastă? Cum luptăm cu acest fenomen? Este posibil oare fără a utiliza dispozitive speciale să curățăm apa? Ce metode pot fi aplicate în aceste scopuri?

Cum se curăță apa potabilă în condiții casnice

Pentru început trebuie să ne clarificăm de ce apa de la robinet se transformă pentru oameni în otravă?

Apa de calitate proastă

Probele de apă sunt colectate din izvoare naturale, amplasate în localitate (sau în apropiere). Înainte de a ajunge în sistemul de alimentare cu apă, apa este supusă unei prelucrări cu ajutorul instalațiilor speciale. În procesul de purificare, apa naturală este prelucrată cu clor, care distruge bacteriile și microbii.

Clorul însă nu este mai puțin periculos pentru organismul omului! Dacă consumați permanent apa cu clor (iar noi suntem nevoiți să facem acest lucru), cu timpul este afectată microflora tractului gastro-intestinal. De asemenea, clorul influențează negativ proteinele, irită mucoasele, și afectează activitatea întregului organism. În rezultat, consumul apei de calitate proastă cu clor afectează întreg organismul omului.

Cel mai neplăcut lucru însă este faptul, că clorul nu poate distruge toate tipurile de microbi. De exemplu, chisturile de gardia sau ouăle de helminți continuă să trăiască chiar și în lichide cu un nivel sporit de clor. Aceasta este nu doar o apă negustoasă , dar o apă nocivă pentru sănătate! Să lupți cu paraziții intestinali este dificil, iar aceștia îți pot aduce multe neplăceri.

Clorul încă nu este cea mare problemă.Calitatea apei de la robinet depinde de nivelul conținutului în ea a diferitor minerale naturale – fier, magneziu, calciu etc. Acest indice se numește duritatea apei.

Cum se curăță apa potabilă în condiții casnice

Când apa este ”moale”, aceasta are un conținut scăzut de săruri și minerale, iar asta înseamnă că organismul nu primește suficiente microelemente. Acest lucru se reflectă direct asupra stării pielii, părului și unghiilor. Apa dură – la fel nu face bine organismului, deoarece excesul componentelor naturale provoacă acumularea acestora în organism, lucru care contribuie la dezvoltarea diverselor boli ale organelor interne.

În cele din urmă, din țevile apeductului în apă nimerește rugină, diverse impurități, murdărie. Să bei apă necurățată înseamnă să te condamni la niște consecințe imprevizibile. De aceea, înainte de a folosi apa potabilă, lichidul trebuie supus cel puțin unor metode de bază de curățare.  

Cum curățăm apa în condiții casnice:

Apa de la robinet este de calitate proastă. Cum depășim această problemă cu ajutorul fierberii apei cunoaștem cu toții.

Fierberea este o metodă tradițională și destul de eficientă.

Însă cu regret, în procesul de fierbere a lichidului nu vom reuși să scăpăm de clor. Mai mult, odată cu ridicarea temperaturii mai mult de 100 º are loc o reacție chimică, produsul căreia sunt compuși de clor nocivi.

Eliminarea clorului din apă poate fi efectuată prin decantare. 8 ore - și clorul din apa potabilă se va evapora. Însă sărurile și metalele grele vor rămâne în apă.

Cum se curăță apa potabilă în condiții casnice

Cea mai eficientă metodă de curățare a apei de la robinet este recunoscută cea de înghețare. Metoda este de durată, necesită respectarea unor anumite reguli, însă în rezultat puteți primi o apă curată ca lacrima. În acest caz, din apă vor lipsi sărurile naturale.

Apa poate fi curățată printr-o metodă veche, precum folosirea cărbunelui activat. O pastilă se aruncă în sticla cu apă, se lasă pentru 15 minute și se strecoară prin câteva straturi de tifon. Pentru un rezultat și mai bun, apa trebuie fiartă, după care puteți bea fără grijă.

În final nu vă rămâne decât să alegeți metoda de curățare a apei care este pe placul dvs. și nu ezitați să o aplicați în practică. Însă faceți acest lucru permanent!. Nu uitați cât de periculoasă pentru sănătate poate fi apa de la robinet!

Aveți grijă de sănătatea dvs. și a celor dragi.