Un moment de neatenţie îi poate pune viaţa în pericol micuţului tău. Medicii bat alarma şi spun că intoxicaţiile în condiţii casnice reprezentă cea mai frecvent întâlnită formă de otrăvire în rândul copiilor. Statisticile naționale arată că anual se întâlnesc peste 500 de cazuri de intoxicații la copii. De cele mai multe ori părinţii nu ştiu cum să reacţioneze şi ce trebuie să administreze copilului până la sosirea ambulanţei. Prin urmare, pentru a evita efectele tragice ale unei intoxicaţii, este important să cunoaşteţi despre activitatea Serviciului TOXAPEL.
În cadrul Institutului Mamei şi Copilului, din 2013, a fost instituit Centrul Naţional Informațional în Toxicologie Pediatrică. Specialişti instruiţi în domeniul intoxicaţiilor, medici pediatri, reumatologi şi toxicologi competenţi, oferă asistenţă telefonică părinţilor sau cadrelor medicale în acordarea primului ajutor medical micuţului care a ingerat o substanţă toxică.
„În prima oră, primele 30 de minute, sunt întrebări: ce-i de făcut, spălăm sau nu stomacul, administrăm sau nu cărbune, dacă da, în ce cantităţi şi tot aşa mai departe. În toate cazurile încercăm să-i ajutăm pe cei care telefonează în minute de disperare. Pe parcursul activităţii acestui centru am întâlnit stări grave de intoxicaţii, unde a fost nevoie chiar de administrare de antidot, pentru a micşora acţiunea toxică a preparatului. Şi au fost salvaţi aşa nu un singur copil”, a declarat Ana Oglindă, şefa Secţiei reanimare pediatrică şi toxicologică, a Institutului Mamei şi Copilului.
Medicii de la celălalt capăt al firului trebuie să precizeze denumirea substanței toxice, cantitatea ingerată şi ora probabilă la care s-a intoxicat copilul. Având aceste date, specialistul va consulta protocolul de prim-ajutor şi va ghida părintele, spunându-i ce trebuie să facă (și ce nu trebuie să facă) pentru a-și ajuta copilul până la venirea ambulanței sau prezentarea la spital.
În cazul ingerării de substanţe netoxice, ca pasta de dinţi, săpun, bile de silicon şi altele, pacienţii beneficiază de indicaţii medicale şi pot rămâne la domiciliu, sub atenţia şi vigilenţa părinţilor.
”Din evaluarea apelurilor telefonice, care au venit pe parcursul celor 4 ani de activitate, am constatat că cele mai frecvente intoxicaţii sunt cu substanţe casnice: produse de curăţat aragazul, produse utilizate în curăţarea faianţei, diferite substanţe cosmetice. Mai frecvent aceste cazuri se întâmplă în condiţii de casă. Pe locul doi sunt intoxicaţiile cu medicamente la copii”, a mai adăugat specialistul.
Serviciul TOXAPEL este activ 24 din 24 de ore. Numărul de telefon la care trebuie să apelaţi: 022 555 220.
În primele trei luni ale anului curent, ajutorul specialiştilor de la TOXAPEL a fost solicitat de 72 de ori. În 52 de cazuri s-a dovedit a fi o intoxicaţie, 50 dintre acestea s-au produs în condiţii casnice.
Sursa: Mamaplus.MD