Dacă copilul clipește deseori din ochi – acest lucru poate vorbi despre riscul apariției autismului. Despre aceasta au declarat savanții britanici.
Experții au urmărit cum 104 bebeluși în vârstă de 6-8 luni clipesc din ochi. O atenție deosebită a fost acordată frecvenței mișcării pupilei ochilor în timpul vizualizării unor imagini. Pupilele majorității copilașilor se mișcau o dată în două secunde. Bebelușii, care mișcau ochii mai frecvent, sufereau mai des de autism. Grație acestei descoperiri, specialiștii vor putea diagnostica cu exactitate autismul la copii în stadii incipiente. Frecvența mișcărilor ochiului nu poate fi calificată drept un simptom al maladiei. Însă la evaluarea acestui indice, specialiștii pot analiza cât de repede copiii prelucrează informația văzută.
De asemenea, potrivit rezultatelor cercetărilor, bebelușii cu predispoziție la autism, demonstrau cele mai puține variații de mișcări ale ochiului. Copiii care se află în grupul de risc, mișcă din ochi permanent și frecvent – la aceste concluzii au ajuns savanții după desfășurarea cercetărilor.