Creștinii ordodocși de rit vechi marchează astăzi Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Este una dintre cele mai importante sărbători din calendarului creștin ortodox. În această zi sînt sărbătoriți cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, numiți în tradiția populară Mucenicii sau Măcinicii.

Сei 40 de Sfinți Mucenici au fost soldați creştini şi au trăit pe timpurile împăratului Licinius. Ei au fost uciși la marginea orașului Sevastia din provincia Armenia Inferior (actualul oraș Sivas din Turcia) din ordinul împăratului, care, după anul 316, i-a persecutat pe creștinii din regiunile orientale ale imperiului.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia se suprapune cu începerea Anului Agricol Tradițional şi astfel s-a formt o sărbătoare tradițională românească: Mucenicii sau Măcinicii.

Tradiții și superstiții

În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”.

Uneori, mai ales săracilor, pe lîngă colăcei, li se dădea de pomană și băutură. Alteori, oamenii ieșeau în vii și livezi pentru a bea 40. Câte puțin din fiecare păhărel era vărsat la rădăcina viilor și pomilor spre a rodi. Cei care nu puteau bea atîta trebuiau măcar să guste de 40 de ori dintr-un păhărel. Se credea că făcînd astfel se adăuga tot atîta sînge peste an, în acest mod fiind ajutați și Mucenicii să prindă curaj și să spargă gheața iernii.