Nu aduce anul ce aduce ceasul acela în care decidem să uităm de contracepție şi să simțim plăcerea fără să ne mai batem capul cu urmările. Dar, cum ştim că povestea asta se termină prost, am face bine să ne preocupăm de subiect. Şi strămoaşele noastre s-au preocupat, iar unele dintre soluțiile lor sunt şi acum căutate şi aplicate. Pe lângă cele de ultimă oră.
Calendarul ovulației
Câte femei ştiți cu ovulația ceas? Eu nu cunosc niciuna. Tocmai de aceea mi se pare incredibil de riscant să te bazezi pe un calendar din manualele de anatomie. Ştiu cazul unei fete care a rămas însărcinată după ce nu s-a protejat în timpul menstruației, aşa că ce să mai vorbim despre ştiința exactă a ovulației. Trăim vremuri nebune, nu tocmai ordonate ca mamele şi bunicile noastre, hormonii nu mai sunt ce-au fost şi, automat, nici acest calendar. Uitați de el.
Iubitule, ai tu grijă, da?
Sau, într-un limbaj mai complicat, coitus interruptus. Înțelegerea aceea ca el să se retragă în momentul în care simte că ejaculează. Nu ați vrea să ştiți câte sarcini au apărut după astfel de momente. De multe ore, bărbații nu reuşesc să iasă la timp (spermatozoizii sunt mai rapizi) şi, în plus, nu pot controla fluidul pre-ejaculator, cel secretat înainte de punctul culminant şi care poate conține spermă. Da, plăcerea e mai mare, dar merită?
Fuga, fuguța la baie
Circulă acest mit cum că dacă nu stai întinsă după ce faci sex fără protecție şi alergi spre duş, nu ai nicio şansă să rămâi însărcinată. Ca şi cum spermatozoizii, amețiți de ridicatul femeii în picioare, ar da înapoi. O minciună cât casa, ar spune ginecologii. De altfel, ei subliniază că şi povestea cu statul întins sau cu picioarele ridicate după proceduri de inseminare nu ajută la nimic. Fecundarea are loc, dacă sunt îndeplinite condițiile, indiferent de cum stăm sau nu stăm noi. Şi nu, nici duşul nu ajută.
Contracepția în ultimii ani
Pilulele momentului au doze tot mai mici de hormoni, după ce primele generații au fost atât de criticate. Trebuie să găsiți însă doza ideală pentru corpul vostru, iar asta se face prin teste. Plasturii contraceptivi, care conțin hormoni şi care trebuie schimbați săptămânal, câştigă teren. Sunt criticați pentru că ar creşte riscurile de formare a cheagurilor de sânge. Contraceptivele injectabile sunt tot o soluție pentru comode şi uituce – injecția se face de 4 ori pe an, dar e reclamată că dereglează menstruația.