Haideți să învățăm să citim etichetele produselor și componența alimentelor pentru copiii noștri. În acest mod vom cumpăra doar produse calitative și sigure.

Componența alimentelor pentru copii. Cu ce hrănim micuții

Zahărul obișnuit sau zahărul cristal (zaharoză)

Acesta îmbunătățește gustul, dar, în același timp, poate provoca diverse complicații la copiii alergici. În loc de zahăr pentru picii noștri va fi mai sănătosă utilizarea produselor naturale - glucoză, lactoză, fructoză, maltoza (maltodextrină).

Prebioticele

Prebioticele reprezintă ingredientele alimentare nedigerabile, care contribuie la dezvoltarea florei normale a intestinului, obținând o sursă de nutrienți. Unele prebiotice ne ajută să facem față constipației. Există și prebiotice naturale. Prebioticele se întâlnesc în abundență în porumb, ovăz, soia și alte cereale (inulina), mere și caise (pectină).

Probioticele

Probioticele sunt microorganisme vii care au numeroase beneficii asupra sănătăţii. Acestea fac parte din microflora intestinală. Cele mai frecvent întâlnite sunt: lactobacterinul și bifidobacteriumul, unele drojdii.

Glutenul

Pe pachetele de cereale și terciuri foarte frecvent este scris „fără gluten“. Glutenul este o proteină ​​vegetală care se conține în cereale: ovăz, grâu, secară. Corpul nostru produce enzime specială, care ajută la descompunerea și digerarea glutenului. Dar la unii oameni (în special la copii), conținutul de enzime sunt reduse sau inexistente. Prin urmare, odată intrat în stomac, glutenul se acumulează și are un efect toxic asupra peretelui intestinal.

Ca urmare a unor astfel de daune este perturbată absorbția altor substanțe în intestin - proteine, glucide, grăsimi, vitamine, oligoelemente etc. Intestinul, pur și simplu, se oprește din lucru.

Așa că această inscripție de pe ambalaj va vorbi despre calitatea produsului pe care intenționați să-l cumpărați.

Componența alimentelor pentru copii. Cu ce hrănim micuții

”Omogenizate”

Este o inscripție destul de înfricoșătoare, care poate înseamna și ”uniformizate“. În consecință, consistența produsului (piure, brânzică) este fără diverși fulgi sau alte ingrediente.

Adaos suplimentar de vitamine

Acest lucru înseamnă că, conținutul de vitamine din produs a fost adus la nivel normal. Îmbogățirea conținutului de vitamine nu dăunează sănătății copilului, ci dimpotrivă îl ajută la prevenirea deficienței de vitamine din organism.

În cele din urmă, în lista de ingrediente găsim „E-urile“.

Această literă înlocuește denumirile chimice voluminoase. Există o mulțime de suplimente nutritive care au primit un astfel de indince și cod numeric. Cele mai multe dintre ele contribuie la îmbunătățirea tehnologiei de producție, conferă gust, și cel mai important, prelungesc termenul de valabilitate al produselor.

Vă prezentăm o listă cu „E-urile“ bune și rele pe care trebuie să le agățați de frigider.

Interzise: E100, E105, E126, E152, E952.

Pot provoca cancer: E142, E153, E202, E210-212, E214-216, E219, E230, E240, E249, E280-283, E330, E954.

Pot duce la tulburări intestinale: E626-635.

În cazul în care copilul este alergic, feriți-vă de: E102, E110, E120, E210-211, E230-233, E239, E311, E320, E321, E325, E331, E621.

Pot provoca boli de rinichi și ficat: E172, E220, E320-322, E407, E450, E513, E527.

Cu toate acestea, printre codurile cu litera „E“ sunt și substanțe de origine naturală:

  • E101 - Vitamina B2, necesară pentru procesele metabolice din organism;
  • E160a - Caroten, necesar pentru creșterea copilului;
  • E300 - Vitamina C contribuie la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic;
  • E440 – conține pectină pentru o digestie mai bună;
  • E1420 – amidon.

Deci printre ”E-urile” cu cifre numerice înfricoșătoare găsim și nutrienți. Deja alege singură ce să mânănce micuțul tău. Responsabilitatea îți aparține!

Componența alimentelor pentru copii. Cu ce hrănim micuții

Sursa: Ask a Mom