Subiectul cu pozele copiilor pe rețelele sociale este unui controversat. În timp ce unii părinți sau specialiști susțin că nu văd nimic rău în a posta poze cu copii dezbrăcați pe paginile proprii de pe rețelele sociale (motivând că, ”e pagina mea, fac ce vreau”), în cealaltă tabără sunt cei revoltați de ideea că pozele pot ajunge pe orice alt site, chiar pot fi indexate de Google. Și te trezești că poza copilului tău, pe care tu ai pus-o pe un cont de socializare ca să-l admire prietenii și familia, poate fi găsită întâmplător de oricine la o simplă căutare pe net. Ca să nu mai vorbim de cele mai periculoase, poate, dintre aspecte: pedofilia și pornografia infantilă. 

Există și o a treia tabără care insistă că n-ar trebui să faci deloc poze copilului dezbrăcat, cu atât mai mult să le arăți altora (chiar dacă sunt rude). Ei motivează că și cel mic are dreptul la intimitate (intimitate pe care astfel i-o încalci). El este prea mic pentru a-și da cu părerea și atunci părinții nu trebuie să hotărască în locul lui asupra acestui aspect.

La ce trebuie să te gândești înainte să pui poza copilului pe net?

Bineînțeles, decizia de a pune sau nu poze cu copiii tai dezbrăcați (sau îmbrăcați) pe net îți aparține, însă trebuie să te gândești înainte la câteva aspecte:

  • Ce părere va avea copilul tău când va crește, va utiliza net-ul și-și va vedea fotografia? Colegii de școală pot accesa fotografia și se pot folosi de asta pentru a-l tachina? Cum se va simți atunci copilul tău? Odată ce ai “aruncat” pe net o poza, un filmuleț, o impresie NU mai sunt ale tale. Ci ale a tuturor.
     
  • Chiar dacă ai un cont foarte bine securizat, în care au acces doar prietenii, ce poți face când unul din prieteni decide să distribuie pe peretele lui poza copilului tău (sau să o stocheze în computer și să o trimită la prieteni? Îi cunoști pe toți prietenii prietenului?
     
  • Camerele foto de ultimă generație sunt dotate cu o opțiune care permite identificarea locului unde a fost făcută fotografia, iar astfel persoanele rău intenționate care se pricep pot foarte ușor să-ți dea de urmă.

Ce părere au psihologii referitor la acest subiect?

”O prietenă îmi spunea, la un moment dat, că aparițiile copiilor, bebelușilor pe internet, Facebook sau Youtube, sunt ca o invitație la pedofilie! Și atunci nu ne mai mirăm că există cazuri, să sperăm că destul de rare, de copii abuzați. Părerea mea este, având în vedere că am văzut,  de multe ori chiar, pe site-uri de socializare, adolescenți sau adulți care și-au postat  fotografii  personale din perioada copilăriei, așa cum ne făceau părinții, că există într-adevăr posibilitatea să fim judecați, ca părinți, că postăm astfel de ipostaze ale copiilor pe internet. Însă, cu siguranță, cei mai mulți dintre noi o fac din mândrie… Fără să se gândească la urmări!

Acum ceva vreme vorbeam cu o adolescentă de 16 ani care îmi povestea indignată că își va scoate mama din lista de prieteni, pentru că are două poze cu ea, bebeluș, pe Facebook. A rugat-o să le scoată, dar încă le ține. O citez chiar pe ea: ”Mi se pare aiurea, pentru că tot ce pui pe net deja nu-ți mai aparține. Practic, e doar vina ta că ajungi pe matrimoniale, site-uri deocheate și concursuri gen ”super fete, fata săptămânii etc.”. Ori văd pozele pedofilii, frustrații sexual și alții. Mi-a luat ceva până am admis că singura soluție e să nu îți mai pui nici o poză.”, susține psihologul Iuliana Margarit.

Același aspect trebuie privit și în cazul bebelușilor. Ajung două-trei poze “decente”.

Nu trebuie să arăți lumii întregi bebelușul tău așa cum s-a născut, spune specialista. De asta e important ce postezi pe net mai ales la capitolul poze. Un test simplu este să te gândești dacă atunci când mai crește copilul și ajunge la adolescență s-ar simți ok sau nu ca milioane de oameni să vadă acele poze. Este doar decizia noastră ce postăm, unde postăm, ce poze și ce mesaje postăm. Dacă vreo poză e mai… “deocheată”, atunci e clar că ne asumăm și riscul de a primi replici. Pe net noi decidem ce anume apare scris și postat.

”Pozele în fundulețul gol, țin de intimitatea copilului tău, iar el, copilul, are dreptul la intimitate. Tu accepți ca toată lumea (rude, prieteni, cunoștinte etc.), venită întâmplător la tine în vizită la ora de baie, să-ți vadă copilul gol? Nu cred.”, a mai adăugat psihologul Iuliana Margarit.