În timpul iernii nu poți lăsa șosetele nici atunci când dormi? Acest obicei are mai multe efecte benefice pentru organism, dar și unele dezavantaje.
Specialiștii afirmă faptul că dormitul cu şosete în picioare, în timpul nopţii, contribuie la un somn odihnitor. Dacă apelezi la o astfel de soluţie, păcălești corpul că este cald. Atunci când sunt fierbinţi, venele se vor dilata, iar căldura se va răspândi în tot organismul (există o legătură strânsă între dilatarea vaselor de la extremităţi şi somn).
Creierul va înţelege că totul este bine şi va începe să se odihnească. Studiile au arătat că purtarea şosetelor pe timpul nopţii ajută la un somn odihnitor, la întărirea memoriei, la reîncărcarea bateriilor şi regenerarea pielii. Pentru a ne bucura de aceste beneficii, este important ca temperatura corpului să rămână echilibrată întreaga noapte.
De asemenea, prin purtarea de şosete în timpul somnului se preîntâmpină insomniile datorate bufeurilor sau transpiraţiilor nocturne, potrivit Clinicii Cleveland.
Specialiştii atrag însă atenţia asupra unui fapt important: înainte de culcare, şosetele din timpul zilei trebuie schimbate cu unele noi. În caz contrar, apar efecte nedorite: transpiraţie, miros neplăcut, infecţii fungice.
De asemenea, trebuie evitate şosetele cu elasticul foarte strâns, pentru că este împiedicată circulaţia sângelui, iar picioarele nu se odihnesc. Cel mai bine este ca în timp ce dormim, camera să fie uşor răcoroasă.
Potrivit studiilor, 16-19 grade Celsius par a fi cel mai potrivite. Odată ce adormim este secretată melatonina, iar temperatura corpului scade, atingând un nivel minim în jurul orei 4 dimineaţa, temperaturi ce par a favoriza un somn uşor.
Hainele joacă şi ele un rol important în ceea ce priveşte odihna în timpul nopţii. Cele mai potrivite sunt pijamalele din material naturale precum bumbacul, care au o senzaţie plăcută asupra pielii, absorb şi elimină transpiraţia.
Sursa: avantaje.ro