200 de milioane de creştini ortodocşi sărbătoresc azi Crăciunul pe stil vechi, fie că sunt în nordul Africii, în Orientul Mijlociu sau în Balcani. Noaptea trecută, în lăcașurile sfinte au fost oficiate slujbe speciale. Din cauza măsurilor restrictive, majoritatea bisericilor au fost aproape pustii. La Moscova, doar 350 de persoane şi-au petrecut noaptea în Catedrala Hristos Mântuitorul. Accesul a avut loc în baza invitaţiilor. La serviciul divin a participat şi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a transmis un mesaj de felicitare cu prilejul sărbătorii: "Fiecare an este parte din viaţa noastră. Şi cel complicat, dar şi cel uşor. Înţelepciunea umanităţii constă în faptul că atât din suferinţă şi provocări, cât şi din bucurii să facem concluziile corecte."

Președintele Vladimir Putin a participat la slujba de Crăciun la Biserica Sfântul Nicolae de pe insula Lipno din regiunea Novgorod, un lăcaș vechi care datează din sec. XIII. După slujbă, Putin le-a urat rușilor Crăciun fericit.

"Dragostea Domnului pentru o persoană nu este atunci când ne îndeplinește toate dorințele, ci când permite să ne rugăm pentru el și pentru noi și să sperăm la bine", a declarat Vladimir Voronin.

La Belgrad, Patriarhul Irineu a oficiat slujba la Sfântul Sava, una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Tradiţional, sârbii au marcat Naşterea Domnului prin arderea unor ramuri de stejar, un ritual menit să aducă bunăstare şi fericire.

Creștinii ortodocși de stil vechi marchează Nașterea Domnului conform calendarului iulian, ce are un decalaj de 13 zile faţă de cel gregorian.