Multe familii consideră că certurile dintre părinți trebuie trecute cu vederea deoarece reprezintă un lucru normal. Adevărul este însă că pot cauza creierului copilului tău probleme dintre cele mai neplăcute, începând de la instabilitate emoțională și terminând cu performanță cognitivă redusă. Află în continuare toate detaliile!

mamaplus

De ce este o problemă când părinții se ceartă?

Iată și tacticile distructive pe care părinții le folosesc în certuri și care pot afecta copiii: agresiunea verbală (porecle, insulte, amenințări de abandon), agresiune fizică, tactici silențioae precum evitarea, plecarea, retragerea sau chiar capitularea.

Începând de la cele mai fragede vârste și până la adolescență, toți copiii sunt afectați de modul în care părinții aleg să își gestioneze conflictele. Iată și motivele identificate de oamenii de știință cu privire la vulnerabilitatea copiilor față de certuri: 

- Se creează un mediu stresant - atunci când asistă la certuri repetate sau puternice copilul ajunge să se simtă stresat. Iar stresul, la rândul său, ajunge să influențeze o dezvoltare normală și sănătoasă.

- Sunt instabili emoționali - certurile subminează sentimentul de siguranță pe care îl resimte copilul cu privire la familie, iar atunci când sunt dese ajung să cauzeze îngrijorare cu privire la divorț. Sentimentul e normalitate este greu de dezvoltat atunci când certurile constituie o situație imprevizibilă.

- Relația părinte-copil poate fi afectată - situațiile conflictuale reprezintă un motiv de stres și pentru părinți, care pot ajunge să nu petreacă timp de calitate cu copiii lor. În plus, calitatea relației poate avea de suferit deoarece părinții nu vor manifesta căldură și afecțiune în momente de supărare și nervozitate.

- Depresie, anxietate și probleme comportamentale - În anul 2012 s-a desfășurat un studiu publicat în revista Dezvoltarea Copilului care a analizat efectul conflictului parental asupra copiilor începând de la grădiniță și până în clasa a șaptea, la care au luat parte 235 familii din clasa de mijloc din SUA. Când copiii erau în grădiniță, părinții au fost întrebați cu privire la nivelul de conflict experimentat în căsătoria lor și au fost rugați să discute despre un subiect delicat precum situația financiară, cercetătorii analizând gradul de critică pe care au avut-o unul față de celălalt. După un interval de 7 ani, cercetătorii au reluat legătura cu familiile și copiii și părinții au fost întrebați cu privire la nivelul de certuri din relație și sănătatea emoțională și comportamentală a copiilor. Copiii care au avut părinți ce s-au certat intens și frecvent au avut șanse mai mari să experimenteze depresie, anxietate și probleme comportamentale până la intrarea în clasa a șaptea.

- Performanță cognitivă redusă - conform unui studiu publicat în anul 2013 în revista Dezvoltarea Copilului, stresul asociat cu viața într-un cămin cu grad ridicat de conflict poate influența performanța cognitivă a copilului. Astfel, oamenii de știință au descoperit că atunci când părinții se ceartă des, copiii se confruntă cu dificultăți mai mari în reglarea atenției și a emoțiilor. A fost compromisă și abilitatea de a rezolva probleme și de a vedea tipare în informațiile noi.

- O perspectivă negativă asupra vieții - copiii crescuți într-un mediu conflictual au șanse mai mari de a prezenta o viziune negativă asupra relațiilor familiale și de a se privi pe sine într-un mod negativ. Conform unui studiu publicat în 2012 în Revista de Tineret și Adolescență, copiii expuși la certuri între părinți au șanse mai mari de a prezenta un respect de sine redus.

Continuarea