Copiii ne surprind în fiecare zi și dacă uneori aceste momente ne aduc bucurie și satisfacție, există și situații în care sentimentul de rușine ne copleșește. În primul rând vom sublinia că este absolut normal să simți asta, dar ar trebui să înveți cum să faci față acestor emoții ca să nu îți scape de sub control. Haideți să aflăm ce spune despre asta și ce recomandări are psihologul Brené Brown, recunoscută drept personalitatea care a adus în centrul atenției elemente umane precum vulnerabilitatea, curajul, rușinea și empatia.

Brené Brown știe bine ce simt părinții și potrivit cercetărilor făcute de ea de-a lungul anilor, maternitatea și educarea copiilor pot influența direct amplificarea acestui sentiment de rușine. Factorii principali ar fi felul în care arată mamele, sexualitatea, sănătatea emoțională și fizică și identitatea profesională. Cu toate acestea, vestea bună este că se poate scăpa de această rușine accentuată cu ajutorul unor pași concreți.

Recunoaște-ți vulnerabilitatea

Rușinea îi afectează cel mai mult pe acei oameni care cred că ar trebui să fie perfecți în orice. Ar fi bine ca părinții perfecționiști să își spună în gând: ”Da, simt că îmi fuge pământul de sub picioare și roșesc atunci când copilul meu începe să vorbească în public. Mă pierd cu firea și atunci când trebuie să scot guma de mestecat lipită de copil pe haina unui trecător. Se poate întâmpla oricând…”. Aceste gânduri nu au scop distructiv, ci dimpotrivă, te vor face să privești problema ta cu alți ochi. Doar așa poți învinge această stare.

Nu nega comportamentul copilului

Persoanele care încearcă din răsputeri să prevină anumite emoții neplăcute, tind să nege ceea ce se întâmplă în realitate: ”Nu, fiul meu niciodată nu ar fi în stare să facă asta!”, ”Fetița mea este de obicei foarte tăcută și nu prea cred că v-a spus așa ceva”. Va fi un pas dificil să recunoști cele întâmplate, dar să știi că doar în acest mod poți depăși problema cu care te confrunți. Părinții pot influența anumite momente din formarea și dezvoltarea copilului, dar nu pot controla fiecare pas pe care îl face el.

Comunică cu părinți care simt la fel

Atunci când simțim rușinea, bate la ușă și anxietatea. Nu trebuie să te izolezi, chiar dacă simți că lumea din jur te judecă pentru ceea ce s-a întâmplat. Comunicarea cu alți părinți te va salva de sentimentul de respingere și izolare socială. S-ar putea să rămâi suprinsă de faptul că mai sunt și alte mame care simt la fel și au nevoie de susținere.

Discutăm, analizăm și căutăm soluții

Așa cum am menționat anterior, este important să privești realitatea în față și să accepți lucrurile așa cum sunt. Rușinea este asociată cu neputința și doar analizând anumite acțiuni și posibile scenarii vei putea să faci față acestei neputințe. Totodată, această comunicare vă va oferi posibilitata de a lega o prietenie strânsă între voi, întrucât schimbul de experiență este o piatră de temelie la începutul oricărei relații durabile.

A venit timpul să faci față stresului

Atunci când lăsăm rușinea să își spună cuvântul, creierul nostru detectează o situație de stres. Prin urmare, putem avea două reacții posibile: agresivitate sau negare. În primul caz vorbim despre anumite acțiuni impulsive ale părinților. Psihologii recomandă să se lase rezolvarea conflictului pe mai târziu, departe de ochii curioșilor.

Părinte bun, părinte rău...

Psihiatrul David Sack susține că este absolut necesar să separăm personalitatea noastră de acțiunile pe care le facem. Este adevărat că ne mai scapă uneori anumite lucruri și uităm să le explicăm celor mici anumite reguli, dar asta nu ne știrbește din personalitate, nu-i așa?