Câte cinci minori fug în fiecare zi de acasă, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției. Oamenii legii îndeamnă părinții să fie mai prudenți în perioada estivală. Psihologii spun că și părinții poartă o vină, pentru că nu comunică des și eficient cu cei mici. Specialiştii susțin că sunt mai mulți factori care îi determină pe adolescenți să plece de acasă, însă în mare parte recurg la acest gest din dorința de a fi independenți.

Doar în luna iunie, 122 de minori au fugit de acasă. 23 dintre ei au comis diverse infracțiuni. În două cazuri, adolescenții au acționat în grup, iar în alte două - în stare de ebrietate.

”Când vorbim de antrenarea minorilor, există diferite tipuri de infracțiuni, începând de la huliganism, jaf, tâlhărie, inclusiv, infracțiuni cu caracter sexual comise”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției Republicii Moldova.

Poliția susține că în aceeași perioadă au avut loc 17 incidente în care și-au pierdut viața cinci minori. Trei s-au înecat, unul a căzut de la înălțime, iar altul a fost electrocutat. Pentru a preveni asemenea tragedii, IGP le recomandă părinților să nu lase copiii fără supraveghere.

”În mod special să fim atenți atunci când mergem la serviciu și acești copii rămân singuri acasă. Mă refer în mod special la copiii care au vârsta mai mică de 12 ani”, a adăugat Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției Republicii Moldova.

Potrivit datelor poliției, vara trecută peste 150 de minori au fugit de acasă. Totodată, în perioada iunie-august 2021, minorii au comis 333 de infracțiuni.