Odată cu amenințarea coronavirusului COVID-19, toată lumea a început să ia măsuri suplimentare, inclusiv igienizarea completă a suprafețelor, spălarea mâinilor timp de 20 de secunde și evitarea locurilor aglomerate. Experții spun acum că noul coronavirus COVID-19 poate trăi pe îmbrăcăminte cel puțin câteva ore sau până la câteva zile.
În timp ce coronavirusul supraviețuiește cel mai mult timp pe suprafețe dure, neporoase, cum ar fi oțelul inoxidabil, virusul poate persista cu siguranță pe suprafețe moi precum îmbrăcămintea. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege exact cât poate trăi coronavirusul pe haine, dar Centrele pentru Controlul și Protecția Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au oferit câteva sfaturi pentru păstrarea locuinței și a îmbrăcămintei fără germeni.
Sfaturi pentru păstrarea locuinței și a îmbrăcămintei fără germeni
Pentru a evita răspândirea coronavirusului, OMS recomandă schimbarea hainelor „de afară” imediat ce intri în interiorul casei și sfătuiește să le pui imediat la spălat. Dacă manipulezi rufele murdare ale unei persoane care a fost deja infectată cu noul COVID-19, poartă mănuși de unică folosință, dezinfectează orice suprafață cu care îmbrăcămintea a venit în contact și spală-te bine pe mâini timp de 20 de secunde.
OMS spune, de asemenea, că trebuie să spălăm textilele folosind cea mai caldă setare de apă (conform etichetei) și apoi să le uscăm complet. Rufele murdare de la o persoană bolnavă pot fi spălate cu celelalte. Nu uita și de igienizarea coșului de rufe - șterge bine interiorul și exteriorul cu un dezinfectant.
Recomandările standard ale OMS:
- Curăță frecvent mâinile folosind dezinfectanți pe bază de alcool sau săpun și apă;
- Când tușești și strănuți, acoperă gura și nasul cu un servețel sau cu interiorul cotului - apoi aruncă imediat servețelul la coș și spală-te pe mâini;
- Evită contactul cu oricine are febră și tuse.
Din ce în ce mai multe paciente gravide întreabă despre el, și mai concret despre metode de prevenție împotriva coronavirusului. Ceea ce trebuie sa știți este că acest virus este abia apărut și nu a fost timp sa fie studiat în totalitate, totuși vă vom expune ceea ce știm până acum.
Vezi recomandările Ministerului Sănătății și Protecției Sociale de la Chișinău pentru femeile însărcinate.