Grădinița nu este un „bau-bau”, este un loc unde copilul tău poate petrece timpul într-un mod interesant, unde poate învăța și socializa alături de alți copii și unde poate crește frumos, cât tu ești ocupat timp de câteva ore pe zi cu alte „treburi de adult”. Și pentru că exista multe avantaje în ceea ce privește mersul la grădiniță, trebuie să te aștepți și la câteva obiceiuri proaste „luate de la gradiniță”.

mamaplus

Sa ne înțelegem: copilul va lua obiceiuri, mai puțin plăcute, cam de oriunde și de la oricine. Și de la locul de joacă, și de la părinți (chiar credeai că ești perfect?), și de la bunici (nu, nu sunt nici ei scutiți), și de la prieteni, pe unele le va „inventa” sau descoperi singur, iar altele le va lua (firesc) de la grădiniță.

Mușcă

Probabil toți părinții s-au confruntat la un moment dat cu episoade de mușcat din partea copilului. Acesta mușcă din mai multe motive: este curios să vadă ce reacție va avea persoana pe care o mușcă, ce se întâmplă dacă mușcă (care este consecința?) sau mușcă atunci când are nevoie de atenție sau să-și exprime o emoție (frustrare, mânie, supărare, frică etc.) – sunt emoții puternice, care atunci când încă nu sunt suficient de dezvoltate abilitățile de comunicare și nu poate să-și exprime emoțiile, găsește prin mușcat o modalitate de comunicare, mai rapidă și mai simplă. Mușcă pentru că vrea să exprime „Fii atent la mine!” sau „Asta nu-mi place”.

Vorbește urât

Te trezești brusc cu câteva cuvinte urâte, pe care le și repetă întruna (de parcă ar vrea să-ți facă în ciudă).

Ce poți să faci? Dacă îl auzi zicând un cuvânt nepotrivit pentru prima dată, poți încerca să treci cu vederea, să nu-i tragi imediat atenția, fiindcă în multe cazuri copilul uită minunățiile „preluate”. Dacă observi că un anumit cuvânt este repetat, spune-i, de fiecare dată când îl auzi „în familia noastră noi nu folosim astfel de cuvinte”.

Există situații în care îi poți oferi o alternativă (în loc de „acest om este un dobitoc”, poți spune „acest om nu se comportă frumos/drăguț/corect”).

Țipă

Atunci când nu reușește să te convingă de ceva sau atunci când lucrurile nu sunt tocmai cum își dorește, începe să țipe. Pentru că așa a observat că a procedat cineva de la grădiniță cu el (un coleg, un educator) și a funcționat, apoi a preluat obiceiul (încercând metoda de a domina și de a obține ce-și dorește) și asupra altui coleg, iar acum încearcă și acasă.

Cum poți să stopezi acest obicei acasă? Rămâi calm și încearcă să te reconectezi cu copilul, arată-i că îl înțelegi, ajută-l să-și înțeleagă emoțiile și să ți le exprime, apoi oferă-i comportamente alternative.

Sursa