Se apropie sărbătorile de mai, ceea ce înseamnă că mulți dintre noi se grăbesc la vilele lor: să sape, să planteze, alţii doar să se relaxeze sau să pregătesacă frigărui. În aşteptarea chinuitoare a muncii grele sau în așteptarea plină de bucurie a vacanţei viitoare, noi nici măcar nu gîndim la pericolele care pot apărea în natură. Odată cu primăvara, atunci când apar primii muguri, cînd se încălzește pământul, cînd după hibernare - se trezesc căpuşile. Și nimic nu ar fi groaznic, doar numai că una din zece dintre ele este purtătoare de o boală periculoasă numită "encefalita" la fel și de alte infecţii nu mai puțin grave.

Atenție la căpuși!

Această infecție virală este mortală. Și toate poveștile de groază despre consecințele unui atac de căpușe asupra persoanelor  nu este exagerat. Nu este straşnică înţepatura de capuşă,mai grav este că infecţia ce se conține în saliva ei. Deci, encefalita transmisă de căpuşă - o boală virală infecțioasă acută care afectează sistemul nervos. Acesta este caracterizat prin febră și inflamația provocată de materia cenuşie a creierului și a măduvei spinării.

Sursa virusului sunt căpușele, care se trezesc la începutul primăverii și încep să caute de mâncare în formă de sânge uman. Rezervor și purtător al virusului sunt rozătoarele, iepurii, păsările insectivore, animalele de pradă şi prada lor. Cu toate acestea, riscul unui atac asupra unei persoane este minim, spre deosebire de atacul căpușelor care sunt mult mai periculoase. În corpul lor infecţia este mortală pentru om, ea ar putea exista o lungă perioadă de timp, fără a provoca absolut nici un rău. Mai mult decât atât, ea poate fi transmisă de la o generație la alta de insecte.

Virusul poate fi transmis la om prin muşcatura de o capuşă. Infecţia poate ajunge la noi în organism deja în primul minut după muşcatură. Cu toate acestea, o persoană se poate infecta, de asemenea, prin consumul de lapte crud de capre și vaci. De ce aceste animale pot prezenta un astfel de pericol? Faptul că ele se pot infecta de encefalită de la căpușe și pot elimina virusul prin lapte lor.

În afară de encefalită, căpușele transportă şi alte infecţii, care sunt cronice și pot fi periculoase pentru om. De exemplu, boala Lyme - o boală virală care afectează sistemul nervos, pielea , inima și articulațiile. Aceasta se caracterizează prin apariția de pete roșii pe piele la locul mușcăturii de căpușă, cu un diametru de 10 cm sau mai mult.

Unde locuiesc căpuşile periculoase?

Căpuşile pot ataca omul în pădure, pot  intra în casă odată cu ramurile aduse din parc, cu ciupercile, cu florile. Aceste artropode insidioase pot ajunge în apartament pe blana cîinelui, atunci cînd vă plimbaţi pe stradă. Prin urmare, nu este exclus faptul că puteţi fi victimă şi dvs.

După cum arată practica, de multe ori sunt atacaţi turiștii obișnuiți și acei turiști care vizitează terenurile sale de la grădină sau zonele endemice, care nu au luat nici un fel de măsuri de precauție. În ciuda faptului, că subiectul acesta este de multe ori discutat în presă și la televiziune, mulți dintre noi nu iau această informație în serios și, uneori, complet sunt inconştienţi de pericolul care îi așteptă în pădure.

Între timp , medicii dau semnale de alarmă: în ultimii ani există o tendință constantă de morbiditate printre locuitorii orașului. Acest lucru se datorează faptului că căpuşile explorează activ parcurile orașului, în special în regiunile cu boli endemice. Astfel,trebuie să fie atenţi: pentru a ajunge în ghearele căpuşelor nu este necesar doar de a merge în pădure.

Pentru referință, căpuşele trăiesc în mare parte pe iarbă și arbuști mici. Lovindu-le, riscați ca insecta să se mute pe hainele dvs.

Prin ce este periculoasă mușcătura de căpușă?

După ce a fost muşcat de o căpuşa, virusul encefalitei infectate intră în sistemul sanguin și cel nervos, provocând schimbări severe. Perioada de incubație a encefalitei durează de la 1 zi la 3-4 săptămâni. Boala se caracterizează prin următoarele simptome : o creștere bruscă a temperaturii pînă la 38-39 de grade, dureri de cap severe, frisoane, și, uneori, greață, vărsături, dureri articulare, oboseală, tulburări de somn, tuse și secreții nazale.

În cele mai multe cazuri, simptomele apar în a doua săptămînă după muşcătură. Dar poate să apară mai devreme sau mai târziu. În cazul în care muşcătura a fost cu 21 zile în urmă, ea nu mai dezvoltă encefalită.

Simptome caracteristice ale bolii Lyme este roşeaţa locului înţepat. Boala poate lua un curs cronic, manifestând  boli comun de piele, de inimă și ale sistemul nervos. Cu toate acestea, în stadii incipiente, este bine tratat cu antibiotice. În acest caz, este important diagnosticul la timp și tratamentul bolii.

Ce trebuie să faceți, dacă sunteţi muşcat de o căpuşă?

În cazul în care, în ciuda tuturor măsurilor de precauție, v-a muşcat o căpuşă și nu aveți experiență în înlăturaea lor, lăsați această chestiune pe seama experților. Formați numărul " 903 " și aflaţi unde să mergeţi la doctor, pentru a o scoate. Dacă vă decideți să extrageţi căpuşa singuri, apoi citiți sfaturile pe care le dăm mai jos.

În nici un caz, nu se poate zdrobi căpuşa sau să-i rupeţi mâinile, pentru că virusul este concentrat în glandele salivare, care sunt situate în capul insectei. Toate celelalte rămân în rană, cît de atent nu aţi înlătura-o de pe piele.

De asemenea, este interzisă extragerea căpuşei cu dinţii.

Nu se recomandă să ungeţi cu ulei sau alte unguente. Arderea sau stropirea cu kerosen la fel nu se poate face. Este absolut inutil și chiar periculos.

Venind acasă și găsind o căpuşă pe corp, nu intrați în panică. Acțiunile dvs ar trebui să fie după cum urmează: blocaţi insecta cât mai aproape de piele cu o aţă și strângeți-o ușor. Apoi, începeţi ușor, evitând mișcările bruște, trageţi capetele firului până la extragerea completă a căpușei. În orice caz, nu trageți firul brusc. Puteţi risca să rupeţi insecta, ceea ce înseamnă că capul este lăsat în piele.

În cazul în care se întâmplă acest lucru, scoateți cu ajutorul unei pensete sau a unui ac curat. Trataţi rana cu tinctură de iod sau alcool.

Cum ajută medicamentele?

Există substanţe chimice speciale de protecţie, care sunt vândute în farmacii și pe piață. Acestea sunt împărțite în două grupe: acaricidice (adică, pentru nimicirea căpuşelor, ele sunt concepute pentru prelucrarea hainelor, aplicarea lor pe piele este inacceptabilă) și de respingere a insectelor (repelente). Aici sunt numele acelor medicamente care, au fost găsite în farmaciile din oraş:

" Off " - de până la 40 de lei, sunt vândute pe piață;

" Fumitox " - 42,55 lei ;

" Deta " - de până la 30 de lei.

De asemenea, am aflat ce medicamente ajută la ameliorarea reacților alergice și a altor efecte neplăcute provocate de muşcăturile de insecte :

Cremgen - 35 lei.

Advantan - aproximativ 50 de lei.

Fenistil - 90 de lei.

Psilobalzam - 70 de lei.

Măsuri de protecție împotriva muşcăturilor de căpuşe.

Mergând în pădure, în natură, în parc:

- Examinaţi-vă dvs şi pe cei dragi la fiecare 10-15 de minute;

- Nu staţi jos și nu rămâneţi pe iarbă cu partea goală a corpului;

- Puneţi cortul pe noapte în pădure doar în zona lipsită de iarbă.

- După ce v-aţi întors din pădure sau înainte de înnoptare, trebuie să fie îndepărtată îmbrăcămintea și examinată atît ea cît şi corpul;

- Nu aduceţi acasă plante proaspăt culese, articole de îmbrăcăminte exterioară și alte elemente pe care pot fi căpuşe;

- Verificați cîinii şi alte animale.

- Alegeți haine deschise la culoare pentru a face mai ușor de observat căpuşele;

- Mergînd prin pădure, feriți-vă de iarba înaltă și de arbuști.

Notă : capuşele sunt atrase de mirosul de transpiraţie, nu va fi nici un rău dacă veţi trata cele mai vulnerabile locuri cu antiperspirant.

Găsind o căpuşă, în nici un caz, nu se poate zdrobi, deoarece aceasta poate fi un virus și puteți fi infectat cu encefalită prin intermediul micro-fisurilor de pe mâini.

Şi cel mai important - feriți-vă să beţi lapte crud de la capre și vaci, în zonele cu risc ridicat de infectare.

Ce ar trebui să purtaţi?

Trebuie să vă îmbrăcaţi, astfel că să vă fie mai ușor să vă examinaţi:

- purtaţi haine deschise sau de o singură culoare ;

- pantalonii să-i puneţi în șosete sau șosetele să fie lungi cu elastic strâns, îmbrăcămintea de sus să o puneţi în pantaloni ;

- manjetele de la mînecă trebuie să se lipească perfect pe mână;

- cămașa și pantalonii trebuie să se lipească perfect pe corp;

- pe cap mai bine puneţi gluga sau puneţi pe păr o eșarfă sau un chipiu.

Sperăm să nu aveți nevoie de sfaturile noastre medicale. Dar, în orice caz, vă rugăm să fiți atenţi şi să aveţi grijă de copii în timpul sejurului dumneavoastră în pădure sau de ședere în țară.