În ultimii ani, cel mai popular prenume ales de părinții din Republica Moldova este Sofia. De altfel, acest prenume își menține popularitatea de-a lungul mai multor decenii, dacă e să urmărim statisticile din țara noastră dar și din întreaga lume. Astăzi, 30 septembrie, sărbătorim ziua Sfintei Sofia şi a fiicelor sale Pistis, Elpis şi Agape (credință, speranță și iubire). În țările slavone se mai sărbătorește astăzi și ziua prenumelor Vera, Nadejda și Liubovi.
Sfânta Sofia și-a născut fiicele în Italia. Pe când Pistis avea 12 ani, Elpis 10, iar Agape doar 9 ani, împăratul Adrian aflase despre familia lor creștină și le-a chemat la palat. Fetele au vorbit cu mult curaj despre credință, chiar dacă la acea vreme era un lucru absolut interzis.
Mirat de curajul tinerelor creştine, împăratul le-a trimis la o femeie păgână, căreia i-a poruncit să le convingă să se dezică de Isus. Cu toate acestea, cele trei surori cuvioase nu şi-au schimbat convingerile. Ulterior, împăratul a poruncit să fie supuse chinurilor și decapitate.
Sfânta Sofia a scăpat nevătămată, însă extrem de îndurerată de această mare pierdere. Ea şi-a înmormântat fiicele şi două zile a stat lângă mormânte acestora, unde şi a murit în a treia zi. Sfânta Sofia şi cele trei fiice ale sale au fost canonizate de către Biserică.
Originea prenumelui Sofia
Prenumele Sofia provine din limba greacă, mai exact de la „Sophia”, care reprezintă „înțelepciune”, fiind chiar numele zeiței ce reprezenta acest lucru. Femeile care poartă prenumele Sofia sunt înconjurate de o aură misterioasă, fiind uneori persoane greu de înțeles, în special din perspectiva comportamentului.
Echilibrul lor interior nu este identificat foarte greu, însă pot trece ușor de la o extremă la alta. Astfel, dacă în unele zile acestea sunt foarte curajoase, capabile să facă orice, indiferent de circumstanțe, alteori pot fi destul de timide și lipsite de inițiativă.
În Republica Moldova 17903 de femei poartă prenumele Sofia, 30631 se numesc Vera, 33698 de femei poartă prenumele Nadejda și 9615 – Liubovi.