Aplicarea aparatului dentar la copil va asigura o dantură sănătoasă și frumoasă viitorului adult, însă vine la pachet și cu o serie de alte schimbări, mai puțin plăcute pentru cel mic, dar care, manageriate cu grijă, vor deveni ușor de asimilat.
La ce să ne așteptam după începerea tratamentului ortodontic:
1. Disconfort
În primele zile de la aplicarea aparatului dinții vor fi sensibili, din cauza forțelor cu care pacientul nu este obișnuit, iar acesta nu va putea mesteca foarte bine cu ei. Așadar, sunt recomandate alimentele moi, ușor de mestecat și înghițit.
2. Schimbarea dietei
Însă nici după trecerea disconfortului inițial nu sunt permise alimentele dure sau lipicioase, la fel ca și mușcătura direct din alimente (de ex. din măr), deoarece bracketurile se pot dezlipi, iar sârmele se pot deforma.
Așadar, vor fi excluse din dietă alunele, fisticul, floricelele, legumele și fructele tari (ex. morcov, ridiche), guma de mestecat, pastilele, caramelele, bomboanele gumate, măslinele cu sâmburi, pâinea prăjită, covrigeii, chipsurile, coaja de pâine tare etc. În general trebuie evitat tot ce este dur.
Rămâne totuși o mulțime de alimente hrănitoare și gustoase care sunt permise: supe, paste, salate, tocăniță, carne moale de vită, porc sau pasăre, fierte sau la cuptor, piure, orez, pește, salată boef (fără măsline), ouă, cereale cu lapte sau iaurt, brânză, cașcaval moale, smântână, frișcă, dulciuri (înghețată, tort, budincă, plăcintă, cozonac fără nuci, chec etc).
3. Recomandări:
Începerea tratamentului ortodontic nu înseamnă neapărat privarea de alimente benefice pentru sănătate, ci că trebuie să găsim metode de a le consuma într-o formă moale. Iată câteva recomandări:
- legumele tari pot fi preparate la aburi sau fierte până devin moi (morcov, broccoli etc.) sau pot fi consumate sub formă de piure;
- legumele și fructele tari pot fi transformate în shake-uri hrănitoare;
- alimentele tari (măr, pizza cu crustă tare etc.) pot fi tăiate în bucăți mici și mestecate pe măsele, pentru a evita mușcarea direct din ele.