Pare un detaliu minor, dar de când Organizația Mondială a Sănătății a recomandat purtarea măștilor în public, persoanele care poartă ochelari se confruntă cu o mică problemă. Din cauza măștii, ochelarii se aburesc și transformă efectuarea unor sarcini banale în adevărate misiuni imposibile. Ce e de făcut în această situație?
Mai întâi, trebuie să înțelegem de ce are loc acest fenomen. Conform unui articol din 2011 publicat în Analele Colegiului Regal de Chirurgi din Anglia, iată ce se întâmplă: "Masca de față direcționează o mare parte a aerului expirat în sus, acolo unde intră în contact cu lentilele de la ochelari. Aburul se produce din conținutul de vapori de apă caldă care se condensează pe suprafața mai rece a lentilei și formează picături mici care împrăștie lumina și reduce capacitatea lentilei de a transmite contrastul."
Cum să purtăm măști sanitare fără să ni se aburească ochelarii
- Metoda șervețelului. Mulți japonezi pliază o bucată de șervețel în formă de dreptunghi și apoi o plasează în vârful măștii. Ei spun că, adăugând un alt strat la partea de sus a măștii, umiditatea va fi absorbită. Din păcate, la testele practice, rezultatele nu au fost întotdeauna reușite.
- Metoda găurilor în obraji. Sunt persoane care cred că trebuie să facem loc aerului să iasă astfel încât el să nu mai formeze aburi. Ele propun găurirea măștii în zona obrajilor, însă, procedând astfel, ne expunem bacteriilor și virusurilor.
- Metoda polițiștilor japonezi. Departamentul de Politie Metropolitană din Japonia le-a sugerat oamenilor să-și plieze sfertul superior al măștii astfel încât aerul care scapă să nu fie la fel de aproape de ochelari. Din nou, faptul că suprafața totală a măștii nu este utilizată complet ar putea fi o problemă igienică.
- Metoda săpunului. „Imediat înainte de a purta o mască de față, spălați ochelarii cu apă cu săpun și scuturați excesul. Apoi, lăsați ochelarii să se usuce sau uscați ușor lentilele cu un țesut moale", scriu cei de la Life Hacker. Teoretic, lentilele de la ochelari ar trebui să reziste mai bine la aburi, însă cei care au testat metoda nu au fost 100% mulțumiți.
- Metoda flautului. Una dintre cele mai eficiente metode presupune adoptarea unei tehnici de respirație pe care o folosesc cântăreții la flaut. Buzele trebuie îndreptate în jos, astfel încât respirația să se îndrepte către bărbie, nu către ochelari.