Ce trebuie să știm despre scaunele auto pentru copii și regulile de transportare a acestora? Haideți să vedem împreună!
Mitul 1. Mai bine să cumpărăm din start un scaun auto mai mare – ne va servi mai mult timp.
Realitate: Pentru ca scaunul auto să își îndeplinească funcția, este important să îl alegem în corespundere cu greutatea și înălțimea copilului. Scaunele din grupa 0/0+ sunt concepute pentru copiii care încă pot să stea singuri (de regulă de la naștere până la 6 luni/13 kg); ele se instalează în așa fel încât fața micuțului să fie îndreptată în partea opusă mișcării mașinii. Scaunele din grupa 1 sunt potrivite pentru bebelușii cu greutatea între 9 și 18 kg, cele din grupele 2 și 3 – pentru 15-25 kg și 22-36 kg corespunzător (toate se instalează în așa fel încât fața copilului să fie orientată după direcția de mers a mașinii). De asemenea, există scaune universale transformabile, destinate pentru pasagerii în creștere (9-36 kg).
Mitul 2. Nou-născutul nu are nevoie de nici un fel de scaun auto: în primul rând, este prea devreme pentru el să stea așezat, în al doilea rând, de la maternitate acesta este luat învelit într-o plăpumioară drăguță cu fundițe, care nu încape în scaun, iar în al treilea rând, nu avem de gând să mergem nicăieri în primele luni de viață.
Realitate: Scaunele auto din grupa 0/0+ sunt special concepute pentru transportarea copiilor imediat după naștere. Ele sunt construite în așa fel încât micuțul stă semiculcat, este fixat cu centuri 5 puncte, iar capul lui este protejat suplimentar cu ajutorul unei perne moi speciale. Apropo, plăpumioarele-plic moderne sunt dotate cu orificii pentru centurile scaunelor auto. Scaunul auto este necesar chiar și pentru rarele călătorii cu mașina, și nu doar pentru că șoferul riscă o amendă, ci exclusiv din motive de securitate. Și, apropo, în unele țări părinții nu sunt lăsați să plece cu micuțul din maternitate până nu demonstrează că au instalat corect în mașină scaunul auto pentru copil.
Mitul 3. Dacă mergem rar cu mașina, este suficient să cumpărăm un scaun auto la mâna a doua, mai ieftin. Și sigur, și econom!
Realitate: Desigur, puteți cumpăra un scaun second-hand, însă doar în cazul în care sunteți siguri că nu fost implicat într-un accident rutier. Un scaun „avariat” nu poate fi folosit: chiar dacă nu există defecțiuni vizibile, construcția interioară a avut cu siguranță de suferit, îndeplinindu-și funcția de protecție. Atunci când alegeți un scaun ieftin, asigurați-vă că acesta corespunde Standardului european internațional de securitate: căutați marcajul ECE R44/03 sau ECE R44/04.
Mitul 4. Copilului nu îi place să stea în scaun: se plictisește și se simte incomod, iar în timpul unui drum lung, obosește să stea fixat cu centrura.
Realitate: Dacă micuțul stă în scaunul auto încă de la naștere, o astfel de problemă nu va apărea. Pentru celelalte cazuri, trebuie instituită o regulă strictă: mașina nu pornește din loc până nu și-au pus toți centura. Iar regulile sunt reguli: doar nu traversăm strada pe culoarea roșie. Apropo, aceasta se referă și la pasagerii adulți: trebuie să își pună centura chiar și dacă stau pe bancheta din spate, de altfel, în caz de frânare de urgență, pot prezenta pericol pentru alți pasageri (la viteza de 50 km/h, greutatea persoanei crește de aproximativ 30 de ori!). Pentru ca micul pasager să se simtă confortabil, la cumpărarea scaunului, propuneți-i să stea în diferite modele și să îl aleagă pe cel mai comod, precum și achiziționați o pernă comodă și o păturică pentru călătorii. Pentru a evita plictiseala în timpul drumului, alegeți împreună jucăriile cu care se va juca micuțul doar în mașină (preferabil moi și fără piese mici). În timpul călătoriilor îndelungate cu mașina, faceți pauze la fiecare oră și organizați împreună jocuri mobile.
Mitul 5. Preșcolarii înalți și cu greutate mai mare, precum și școlarii din clasele mici nu au nevoie de scaun auto special: este suficient să își pună centura automobilului, iar pentru comoditate să folosească o pernă.
Realitate: Centura automobilului este concepută pentru persoane cu înălțimea de c el puțin 150 cm și greutatea de cel puțin 40 kg – doar în acest caz ea poate asigura siguranța pasagerului în caz de impact. Copilul fixat cu o centură, în caz de frânare bruscă, în cel mai bun caz va aluneca pur și simplu din ea, iar în cel mai rău – va suferi o traumă serioasă a pieptului și gâtului. Și invers, un scaun ales corect, în corespundere cu înălțimea și greutatea copilului, reduce riscul traumelor cu peste 70%.