Unul din cei mai îndrăgiți scriitori din Republica Moldova, Spiridon Vangheli, împlinește astăzi onorabila vârstă de 89 de ani. Maestrul este cunoscut prin cărțile sale pentru copii pe mai multe meridiane ale lumii. Personajele copilăriei noastre, Guguță si Ciuboțel, au ajuns tocmai până în Japonia și China! Operele lui Spiridon Vangheli au fost traduse în peste 40 de limbi ale lumii şi au apărut în 68 de ţări, el devenind o legendă vie a literaturii din Republica Moldova. De ziua maestrului, am selectat doar câteva dintre cele mai valoroase cărți ale lui, ca să le citiți și voi împreună cu copiii.

”Băiețelul din coliba albastră”

mamaplus

„Noaptea dorm în casă, dar ziua trăiesc în coliba albastră”, spune Radu, un băiețel de trei ani care este protagonistul cărții ”Băiețelul din coliba albastră”. Invită-l și pe micuțul tău în lumea lui Radu și veți descoperi împreună frumusețile lumii și tărâmul superb al basmelor.

”Pantalonia – țara năstrușnicilor”

mamaplus

O povestioară foarte interesantă pe care Spiridon Vangheli o dedică fiicei sale Rodica. Chiar dacă subiectul este unul destul de profund, sunt și momente în care veți zâmbi împreună cu copiii. Conform recenziilor, în această lucrare, Spiridon Vangheli a adunat tot ce a avut mai bun din celelalte cărți, împlinind și desăvârșind tabloul operelor sale cunoscute și îndrăgite pe toate meridianele.

”Împărăția lui Ciuboțel”

mamaplus

Ciuboțel este un băiețel năstrușnic, care își pune pe jar părinții de fiecare dată când iese pe ușa casei. El își dorește atât de mult să aibă bunici încât îi construiește din zăpadă în toiul iernii.  Oamenii de zăpadă prind viață și grai. Așa apar Moș Dalbu și Mătușa Dalba care veghează zi și noapte de la gardul casei. Două personaje, care îl vor ajuta și îndruma pe Ciuboțel în cele ce vor urma…

”Isprăvile lui Guguță”

mamaplus

„E o carte cu umor subtil, de respirație universală", scria despre ”Isprăvile lui Guguță” celebrul ziar american New York Times în anul 1977. Guguță a apărut în America, Germania, Italia, Rusia, Finlanda, Japonia, China şi în multe alte țări (72 de ediții în 38 de limbi). Celebra carte în care este ilustrată cușma mare și încăpătoare a lui Guguță ar trebui să fie nelipsită din casele noastre. Este o carte care ne-a marcat copilăria și va marca încă multe generații la rând.

 ”Crăița”

mamaplus

Cu ocazia jubileului său de 85 ani, în anul 2017, Spiridon Vangheli le-a dăruit cititorilor săi o nouă carte. Maestrul a dedicat această lucrare soției sale și spune că și-a dorit dintotdeauna să scrie și o carte pentru fetițe, dacă tot Guguță este feciorul său spiritual. O recomandare de carte potrivită pentru părinții de fetițe!

Lista lucrărilor superbe ale maestrului este mult mai lungă și nu ne limităm doar la aceste cinci opere. Cu siguranță veți descoperi multe lucruri interesante, citindu-le alături de copii.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuți, județul Bălți. Scriitorul a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, cu titlul de maestru al artei și cu cel de scriitor al poporului. În 2012 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.