Ce este important să țină minte părinții pentru ca micuții lor să fie în siguranță deplină? Vom începe cu pericolele evidente din casă și vom continua cu cele la care majoritatea părinților nici nu se gândesc niciodată.

12 locuri periculoase din casă despre care părinții uită deseori

Armele și mijloacele de autoapărare

Armele de foc sunt un fenomen destul de rar în casele noastre. Și cei care le dețin știu bine că sunt obligați să le păstreze în seifuri speciale. În pofida acestui fapt, din timp în timp auzim la știri că armele ajung, nu se știe cum, în mâinile copiilor. Iar acest lucru este periculos nu doar pentru micuț, dar și pentru cei din jur. Și, rețineți, nu vorbim aici doar despre armele de foc, ci și despre cele albe (de exemplu cuțite sau săbii), dispozitivele cu electroșocuri sau gaze.

SFAT. În acest caz explicațiile de tipul „Nu ai voie să pui mâna” sunt ineficiente. Siguranța poate fi garantată doar prin lipsa accesului la arme.

Bucătăria

Nici acest punct, probabil, nu vă va surprinde. Toate mamele și tații știu că bucătăria este plină de pericole pentru copii, printre care:

  • cuțite și alte ustensile ascuțite;
  • apa clocotindă;
  • cratițele, tigăile și alte vase fierbinți;
  • aparatele electrice de bucătărie;
  • aragazul;
  • chibriturile;
  • sacoșele (micuții adoră să le îmbrace pe ochi);
  • esența de oțet și alte lichide periculoase concentrate.

SFAT. Nu lăsați niciodată copilul singur lângă alimentele fierbinți (gata pregătite sau aflate pe aragaz), lângă cuțite, lângă aparate de bucătărie și alte obiecte potențial periculoase.

În bucătărie poate apărea un sentiment fals de siguranță. Unele mame cred că obiectele periculoase se află prea sus, pentru a fi ajunse de micuț, dar totul este mult mai grav: trăgând sau împingând ceva, el se poate arde sau răni de sus. 

12 locuri periculoase din casă despre care părinții uită deseori

Magneții

Am decis să plasăm acest punct imediat după bucătărie, pentru că mulți adulți adoră să colecționeze magneți de frigider. Chiar dacă ei atârnă prea sus pentru copilaș, întotdeauna există riscul unui accident:

Obiectul se poate desprinde sigur și cădea. În cădere, magneții micuți se desprind deseori de bază și pot fi înghițiți de copil.
Micuțul poate atinge suvenirul preferat de pe suprafața frigiderului, iar în cădere magnetul, de cele mai multe ori, se desprinde sau se desface în câteva bucăți.

De ce sunt periculoși magneții? Dacă micuțul va înghiți doi magneți sau un magnet și cel puțin o mică piesă de metal (de exemplu o monedă), aceste obiecte vor începe să se atragă, provocând o perforație a stomacului sau a intestinului, care conduce la moarte.

Puteți avea magneți în casă nu doar pe frigider, ci și în multe alte locuri ascunse: de exemplu în jucăriile pentru copii, în seturile instructive (de exemplu litere cu magneți), pe haine sau în obiectele de bijuterie.

SFAT. Amintiți-vă unde aveți magneți în casă. Desigur, nu este vorba despre magneții mari, ci doar despre cei care pot fi înghițiți. Îndepărtați absolut toți magneții din camera copiilor, din jucării și seturi instructive.

12 locuri periculoase din casă despre care părinții uită deseori

Prizele

Una dintre fricile majore ale părinților. Oare chiar trebuie să își facă atât de multe griji? Dacă acestea nu sunt acoperite cu protecții sau, și mai rău, sunt defecte sau ieșite din perete, pericolul este evident.

SFAT. Folosiți protecții sau capace pentru prize. Și nu spuneți niciodată cu voce tare că în priză pot fi introduse obiecte ascuțite. Deseori adulții sau copiii mai mari, fără să realizeze, transmit această idee copiilor în discuțiile dintre el: „Trebuie să cumpărăm protecții pentru priză, ca micuțul să nu bage nimic în ele”.  

Trusa medicală

Ne amintim cu toții de atenționarea de pe instrucțiunile de utilizare – „a se păstra în locuri inaccesibile copiilor”, însă, după cum arată statisticile, intoxicațiile cu medicamente nu este o cauză atât de rară de apelare a ambulanței. Intoxicațiile pot fi provocate nu doar de preparatele pentru adulți, ci și de cele pentru copii, pe care părinții le laudă cu insistență, pentru ca micuții să nu refuze tratamentul.

Copilul poate vrea mai mult sirop gustos sau dropsuri de fructe. Ca să nu mai amintim despre curiozitatea referitoare la pastilele necunoscute pe care le ia bunica în fiecare zi. 

SFAT. Rețineți câteva reguli importante de folosire a medicamentelor:

  • Păstrați medicamentele în locuri inaccesibile pentru copil, acolo unde el cu siguranță nu le poate găsi;
  • Niciodată nu puneți pastilele, dropsurile, prafurile și alte produse medicamentoase în alte sticluțe sau cutiuțe decât cele originale (de exemplu în ambalaje de produse alimentare);
  • Dacă ați fost distras în timpul administrării medicamentelor (de exemplu a sunat telefonul), nu vă fie lene să le puneți cât mai departe sau să supravegheați cu atenție copilul dacă nu reușiți să faceți acest lucru;
  • Nu desemnați niciodată medicamentele cu cuvintele „gustoșenii” sau „bombonele”, chiar dacă trebuie să convingeți copilul să le ia.

12 locuri periculoase din casă despre care părinții uită deseori

Produsele chimice de uz casnic

Trebuie să fiți foarte atenți și cu detergenții, gelurile și alte substanțe de curățat. În primul rând, copilul poate fi alergic la ele, în al doilea rând, există riscul de arsuri chimice și intoxicații, dacă micuțul va încerca să le guste sau se joace cu ele.

SFAT. Păstrați toate produsele chimice de uz casnic în cutii sau în dulăpioare inaccesibile pentru copii.

Camera de baie

Deseori părinții consideră că apa poate reprezenta un pericol pentru copil doar dacă este în piscină. Din păcate, copiii se pot îneca chiar și într-o cadă de baie sau într-o găleată, rămasă după curățenie. Periculoasă în baie poate fi nu doar apa, ci și temperatura acesteia.

SFAT. Dacă v-ați propus să luați o baie, nu lăsați copilul fără supraveghere cât timp cada se umple. Dacă planificați să faceți baie copilului, nu aruncați în cadă înainte de vreme jucării pentru scăldat – ele îl pot atrage pe copil, care poate intra în apă după ele. Și, rețineți, pielea copiilor este foarte sensibilă, iar o apă fierbinte pentru dumneavoastră poate fi pentru el „apă clocotită”. De aceea, chiar dacă în cadă sau în găleată este puțină apă, aceasta nu înseamnă că ea nu prezintă pericol.

Geamurile

Mulți părinți își fac griji cu privire la geamuri, în special dacă apartamentul este situat la etaje superioare.

SFAT. Nu lăsați copilul fără supraveghere atunci când gemurile sunt deschise (în timpul curățeniei sau aerisirii). În acest caz pot exista pericole nu doar pentru micuți, ci și pentru copiii mai mari, care pot deschide singuri geamurile. Gândiți-vă la o protecție specială pentru siguranța copiilor.

12 locuri periculoase din casă despre care părinții uită deseori

Rafturile

Pentru a economisi spațiu în apartamentele nu prea mari, părinții atârnă deseori polițe pe pereți – pentru cărți, jucării, vesele etc. Dacă se întâmplă ceva neprevăzut, o astfel de construcție poate cădea.

SFAT. Calculați întotdeauna greutatea pe care o poate suporta o anumită poliță. Și cât de bine este aceasta fixată de perete.

Bateriile

Multe device-uri folosesc baterii rotunde minuscule, care sunt ușor de înghițit. Aceste baterii sunt alcaline (cu electroliți alcalini), iar pericolul lor constă în faptul că, ajungând în organism, provoacă o intoxicație alcalină severă.

SFAT. Majoritatea dispozitivelor moderne pot fi desfăcute cu ușurință de copii. Dacă aveți în casă astfel de obiecte, lipiți-le cu scotch, pentru ca micuțul să nu poată scoate bateriile. Fiți atenți la următoarele obiecte: telecomenzi, ceasuri, aparate auditive, jucării, calculatoare, termometre, cântare.

Monede și nasturi

Nu uitați că, pe lângă baterii, copiii înghit deseori monede sau nasturi. Și ele pot fi periculoase pentru sănătate.

SFAT. Nu lăsați fără supraveghere bănuții pe polițe și în locuri accesibile, nu oferiți micuților monede, nici pentru joacă, nici în calitate de recompensă. Păstrați nasturii în cutii speciale și nu uitați să îi coaseți la timp, dacă s-au slăbit.

12 locuri periculoase din casă despre care părinții uită deseori

Jucăriile pentru copii

Pe lângă faptul că au baterii minuscule, jucăriile prezintă deseori pericol prin ele însele. Uneori ele sunt prea grele, iar copilul se poate lovi. Copiii mai mari pot folosi jucăriile moi pentru a coborî din pătuț.

SFAT. Puneți mai departe de pat ursuleții și cățelușii de pluș. Și nu lăsați jucăriile grele pe polițele de sus – ele pot cădea peste copil, atunci când acesta încearcă să le ajungă.

Sursa