Toți copiii vor să fie văzuți ca persoane de încredere, puternice și capabile să răspundă solicitărilor celor mari. Ca și adulții, copiii au nevoie să știe că sunt importanți în lume, că pot aduce schimbări pozitive în jurul lor. Stima lor de sine trebuie întreținută în mod constant, pentru a pregăti terenul necesar pentru dezvoltarea unor comportamente responsabile. Părinții au datoria de a pune în practică obiceiuri solide și sănătoase, care modelează comportamentul copiilor și le întăresc buna purtare.
Iată care sunt cele 10 obiceiuri-cheie care te ajută să crești un copil responsabil:
1. Întărește comportamentele pozitive, responsabile și independente ale copiilor
Cu atâtea lucruri care ne distrag în jurul nostru, adesea îi observăm cu adevărat pe copii doar atunci când comportamentul lor ne sare în ochi, de regulă când se poartă nepotrivit și creează probleme. Ne concentrăm prea mult pe ceea ce copiii fac greșit, în loc să le dăm întreaga noastră atenție atunci când fac un lucru bun. Copiii primesc mult mai frecvent atenția părinților pentru comportamentele negative; ori, se știe faptul că atenția părintelui este o recompensă, indiferent că este vorba de mustrare sau critică. De aceea, este necesar să ne concentrăm pe purtarea responsabilă și pozitivă a copilului, dacă vrem să-i întărim astfel de comportamente.
2. Dă copiilor oportunitatea de a participa la binele comun
Este important să îi creezi copilului oportunități de a se purta responsabil. Dîndu-i mici sarcini, pe măsura vărstei sale, de exemplu, este o modalitate de a-i spori simțul datoriei și sentimentul de a fi implicat și de a conta în familie. Toată lumea din casă poate fi responsabilă de anumite treburi. Chiar și copilașii de trei-patru ani trebuie să învețe să ajute, după puterile lor. Cu cât astfel de comportamente se dezvoltă mai de timpuriu, cu atât vor fi mai solide când copilul crește. Dă fiecărui copil o responsabilitate numai a lui, fie că este vorba de strânsul jucăriilor, spălatul vaselor sau datul cu aspiratorul, la copiii mai mari.
3. Dacă un copil se oferă să ajute sau să facă lucrurile singur, încurajează-l
Chiar dacă asta înseamnă o treabă în plus pentru tine! Copiii își doresc din tot sufletul să manipuleze obiectele lumii fizice, să-i poată imita pe adulți. Nu spune niciodată unui copil Nu ești în stare să faci asta, ci permite-i să facă lucrurile atât cât poate. Chiar dacă face mici greșeli, chiar dacă trebuie să vii să strângi în urma lui, nu uita să-l încurajezi și să-i dai ocazia să facă anumite treburi cot la cot cu tine.
4. În loc să-i dai ordine, ajută-l pe copil să se gândească ce este bine să facă
De exemplu, dimineața, în loc să-l zorești pe un ton ridicat: „Spală-te pe dinți! Ți-ai făcut ghiozdanul? Nu-ți uita pachetul!", îl poți lua pe copil drept colaborator și să-i ceri părerea, pas cu pas, ce trebuie făcut pentru a se pregăti pentru școală. Învață-l să aibă în minte o listă de responsabilități care îi aparțin și pe care nu trebuie să i le amintească nimeni altcineva.
5. Asigură o rutină clară și o structură în familie
Regulile, rutina și limitele sunt cruciale în viața unui copil, din multiple motive, nu în ultimul rând pentru că îi dau ocazii repetate de a-și asuma sarcini, pe care nu trebuie să i le reamintească mereu cineva. Reguli de bază sunt cele legate de ora de culcare și de strânsul jucăriilor, precum și de respectarea rutinelor matinale.
6. Învață-l pe copil să fie responsabil în interacțiunea sa cu alții
Ajută-l, în primul rând, să-și recunoască și să-și gestioneze emoțiile. Atunci când, de exemplu, copilul tău jignește un alt copil sau se poartă urât cu el, când este furios sau are o criză, nu-l pune imediat să-și ceară iertare. Cu siguranță nu o va face în mod autentic, atâta timp cât nu înțelege exact întreaga situație și toate consecințele ei. Mai întâi ascultă-l pe copil, ajută-l să-și exprime emoțiile și să le priceapă. Apoi, când se simte mai bine, întreabă-l cum ar putea face lucrurle altfel, să fie mai bune pentru toți.
7. Nu te grăbi să-ți salvezi mereu copilul din situațiile dificile
Câteodată, este necesar să lași copilul să găsească singur soluții, pentru a depăși anumite obstacole și probleme. Bineînțeles că ești mereu acolo pentru el și îi poți da sfaturi, îl poți susține atunci când se teme sau când are nevoie de cineva față de care să-și exprime sentimentele. De asemenea, reasigură-l că poate trece peste orice dificultate. Dar nu te repezi să-l scoți din orice situație problematică, mai ales atunci când are ceva de învățat din acea situație.
8. Fii tu exemplul de responsabilitate și asumare
Ori de câte ori ai ocazia, explică-i copilului de ce îți asumi anumite lucruri, chiar dacă sunt dificile sau neplăcute. De exemplu, îi poți spune: „Este neplăcut să car aceste resturi de la picnic după mine până la mașină, dar nu văd nici un coș de gunoi, iar noi nu lăsăm niciodată mizerie în urma noastră." Sau: „Semnul acela spune că locul de aici este rezervat pentru persoane cu dizabilități, așa ca nu ne vom așeza aici, chiar dacă nu avem alt loc de parcare."
9. Niciodată nu-ți eticheta copilul ca iresponsabil
De fapt, niciodată nu folosi o etichetă cu copilul tău, pentru că adesea funcționează ca o profeție ce se auto-împlinește. Mai degrabă, învață-l care sunt abilitățile pentru a deveni responsabil.
10. Elimină învinovățirile din casa ta
Noi toți avem tendința, atunci când ceva merge prost, de a găsi un vinovat. Dacă punem vina asupra cuiva, este ca și cum nu s-ar mai întâmpla din nou aceeași greșeală sau ca și cum am fi absolviți de orice responsabilitate. În realitate, învinovățirea îi face pe toți defensivi, mai predispuși să-și păzească spatele sau să atace, decât să încerce să repare un lucru. Este bine ca noi înșine să ne recunoaștem o parte, oricât de mică, dintr-o anumită problemă, pentru a-i face și pe copii să-și asume responsabilitatea.