Deși grădinițele iau măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea virusurilor de orice fel, prin dezinfectarea suprafețelor și sfătuirea micuților să-și spele frecvent mâinile cu apă și săpun, copiii care merg la creșă contractă mai multe infecții decât cei care stau acasă. Iar motivul este unul foarte simplu. Cei care merg la creșă și grădiniță sunt mai expuși prin proximitatea și apropierea de ceilalți copii, prin respirație și atingerea acelorași lucruri ca și ei.

mamaplus

Potrivit unui studiu, acești micuți, prin expunerea precoce la virus, sunt protejați împotriva acestor germeni, între 3 și 6 ani.

"Creierul influențează momentul în care suferi de gastroenterită (înainte de vârsta de doi ani), dar nu crește incidență, deoarece îi imunizează în faza preșcolară," explică Marieke de Hoog, autorul studiului și cercetător la Universitatea din Utrecht, Olanda.

Ea adaugă că "este posibil ca efectul protector să persiste mai mult de 6 ani, deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a susține această idee."

În această cercetare, care a durat 11 ani, publicată în jurnalul Prediatrics, a fost analizat un grup de peste 2.200 de copii, toți mai mici de 6 ani. Dintre acestea, 83% au fost la creșă înainte de a împlini un an. Oamenii de știință au descoperit o rată de 13% mai mare de gastroenterită acută (sau gripă intestinală), în rândul copiilor de la creșă, în primii doi ani. Dar au avut mai puțin de pătimit din cauza acestui virus mai târziu, între 3 și 6 ani, decât cei care au stat acasă. Acest lucru pare să indice că aceștia au un efect protector datorită expunerii precoce la virusuri.

Dr. Stephen Eppes, director al Secției de boli infecțioase pediatrice din Wilmington (Delaware, Statele Unite), afirmă în publicația "HealthDay" că "organismul dezvoltă cel puțin parțial imunitate la aceste virusuri și bacterii după ce se îmbolnăvește, dar nu este ca varicela pe care o faci o singură dată și are, în principiu, protecție pentru toată viață. În caz de gastroenterită, puteți suferi o dată sau de mai multe ori, dar, în general, vor fi forme mai ușoare."

Sursa