În prezent, în Republica Moldova sunt 12 vaccinuri obligatorii, inclusiv împotriva tuberculozei, rujeolei, hepatitei și pneumoniei. Unii părinţi rămân a fi totuşi neîncrezători în eficienţa imunizărilor, teama lor fiind alimentată de ştirile din media despre cazuri de deces sau dizabilităţi survenite, la părerea părinţilor îndureraţi, după administrarea unor vaccinuri.

mamaplus

De cealaltă parte, medicii combat aceste păreri şi se arată îngrijoraţi că în ultimii ani se atestă o scădere, de până la 90 la sută, a ratei de vaccinare împotriva unor infecţii cu urmări grave şi a sporit riscul de izbucnire a unor epidemii, care în Moldova nu s-au mai înregistrat de zeci de ani.

Medicul epidemiolog Zinaida Ceban dezminte toate speculațiile vehiculate de către părinți și susține că toate vaccinurile importate în Republica Moldova sunt licențiate de Organizația Mondială a Sănătății: „Toate vaccinurile sunt inofensive și licențiate de Organizația Mondială a Sănătății, acestea se efectuează în cabinetele de vaccinări de personal bine pregătit, care respectă atât condițiile de păstrare, cât și cele de administrare. Părinții nu au de ce își face griji, doar trebuie să respecte timpul postvaccinal. Ceea ce înseamnă că după vaccinare copilul trebuie să stea 30 de minute sub supravegherea medicului, iar apoi să fie dus acasă, culcat într-o cameră aerisită și să evite în acea zi colectivitățile sau deplasările într-o altă localitate. Deoarece orice factor extern poate influența sănătatea copilului, iar mai apoi părinții își fac concluzii greșite și dau vina pe calitatea vaccinului”.

Valul de neîncredere a părinţiilor în sistemul de imunizare a crescut în ultimii ani, mai ales după ce mai mulţi copii nevaccinaţi nu au fost admişi la instituţii de învățământ. Apărătorii drepturilor omului au calificat aceste interdicţii drept o încălcare a drepturilor copilului, medici însă au rămas ferm pe poziţii: admiterea copiilor nevaccinaţi în grădinițe sau şcoli contravine legii, întrucât ei prezintă pericol pentru colegi. 

Un studiu recent asupra programelor de imunizări arată că fiecare leu investit în vaccinuri economiseşte de la 7 până la 80 lei din costurile medicale directe, legate de diagnostic şi tratament, şi din costurile indirecte, legate de pierderea capacităţii de muncă a persoanei bolnave sau a persoanei care are grijă de un copil bolnav. 

Surse: moldova.europalibera.org, timpul.md