Te-ai întrebat vreodată de ce ai uneori spasme scurte în timpul somnului? Acest lucru poate să apară atât la adulți, cât și la bebeluși.

mamaplus

Tresăritul în somn se produce din cauza nervilor şi a creierului, care încearcă să se relaxeze. Este acea senzație ciudată pe care o ai atunci când ești în pat și încerci să adormi, însă după câteva momente întreg corpul îți este străbătut de un „șoc electric”. În acel moment, toți mușchii se contractă atât de puternic încât te trezești imediat.

Acest fenomen este rezultatul faptului că atunci când ești pe punctul să adormi, frecvența respirației scade rapid, în timp ce pulsul încetinește doar foarte puțin și mușchii sunt relaxați. În mod uimitor, creierul interpretează aceste evoluții ca prevestind moartea. Așa că el încearcă să te salveze, oferindu-ți un șoc.

În cazul adulţilor "pot să apară aceste tresăriri în timpul somnului din cauza intoxicaţiei cu cofeină, a intoxicaţiei cu alcool, pe fondul stresului şi în sindromul de apnee în somn (o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului)”, explică medicii de specialitate.

În ceea ce îi priveşte pe bebeluşi, "reflexul acesta de tresărire este oarecum fiziologic până la şase luni şi se numeşte reflexul moro". Uneori la copii pot să apară şi anumite tremurături din cauza unor vise.

Dacă observi că tresăritul în somn a devenit o problemă frecventă, nu ezita să te adresezi medicului cardiolog sau neurolog.

Sursa