Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să crești copii buni, într-o lume care pare tot mai dezbinată? Ei bine, astăzi te vom învăța câteva lucruri care îți vor fi de ajutor. Și pentru că am vrut să fim siguri de ceea ce vorbim, am studiat părerile specialiștilor, așa că un studiu al celor de la Harvard ne-a atras atenția. Primul și cel mai important sfat ar fi să petreci timp cu ei, chiar dacă ne aflăm în era tehnologiei, când nimeni nu mai are timp de nimic. Nu mai fi atât de ocupată și bucură-te de timpul petrecut în familie.
Cum să crești copii buni? Nu uita să fii alaturi de ei
Contează enorm, așa că nu îi lasă de izbeliște în fața calculatorului sau a televizorului. De multe ori ne este mai ușor să le oferim celor mici tot felul de cadouri, în loc să fim alături de ei, remarcă psihologii americani. Nu uita să creezi mediul perfect pentru cei mici. Joacă-te alături de ei, povestiți, citiți împreună, gătiți, etc. Orice te poate apropia de ei nu poate fi decât o idee bună. Să nu crezi că un copil nu simte când este neglijat, așa că niciodată jucăriile primite în dar nu vor compensa faptul că îi eviți…
Vorbește cu ei. Exact așa cum ai face-o cu orice alt membru alt familiei. Întreabă-i ce fel de zi au avut, ce s-a întâmplat la scoală, cum se simt, dacă sunt fericiți de activitățile în care sunt implicați. Întreabă-i ce simt în raport cu ce se petrece în jur și nu uita să-i faci să se simtă iubiți și apreciați. Toți avem nevoie de acest lucru, indiferent de vârstă.
Cum să crești copii buni? Învață-i să se descurce singuri
…și să înțeleagă ce li se întâmplă. Atunci când întâmpină o situație în care se simt stresați sau nemulțumiți, încearcă să-i liniștești. Copiii nu au abilitatea noastră de a percepe anumite aspecte, așa că s-ar putea să fie derutați în anumite momente pe care nu le-au mai experimentat înainte. Învață-i să înțeleagă singuri ce se petrece, să analizeze propriile situații cu care se confruntă. Dacă le explici câteva situații de bază, vor ști pe viitor ce să facă, într-un moment mai dificil.
Încurajează-i că atunci când au o problemă să vină să vorbească cu tine. În acest mod vor învăța cât de importantă este comunicarea și nu vor deveni acei adulți închiși în ei, care nu sunt capabili să-și exprime sentimentele și emoțiile. Nu le spune tu exact ce să facă, ci lasă-i pe ei să-și dea răspunsul singuri. În acest mod vor învăța să se descurce și vor cunoaște ce este responsabilitatea.
De asemenea, nu îi învăța pe cei mici să fie obsedați doar de succes. Dacă le vei da de înțeles că atunci când nu câștiga sau nu iau note mari nu sunt demni de iubire… ce crezi? Vei creste adulți nesiguri pe ei, cărora le va fi frică de eșec. Acesta este inevitabil în viețile tuturor, așa că ajută-i să accepte atunci când ceva nu merge cum și-ar fi dorit.
Nu îi face să se simță prost atunci când pierd sau greșesc, pentru că știi cât de mult pot afecta psihicul astfel de vorbe. Spune-le că data viitoare va fi mai bine și nu este nicio problemă dacă lucrurile nu au ieșit favorabil.
Cum să crești copii buni? Mulțumește-le pentru ceea ce fac
Da, de fiecare dată când îi dai o sarcină celui mic și o îndeplinește cu succes nu uita să-i mulțumești. Spune-i că ceea ce a făcut este important și te-a ajutat mult. În acest fel vor învăța să fie siguri pe ei, plus că vor fi la rândul lor recunoscători. Știi acel sentiment minunat pe care-l trăiești atunci când cineva este recunoscător pentru ceea ce ai făcut? Toți ne bucurăm de astfel de momente, așa că oferă-le și copiilor bucuria de a cunoaște gratitudinea.
De asemenea, învață-i mereu să privească în ansamblu. Adică nu-i lăsa să sufere pentru tot felul de lucruri banale, ci insistă să-i înveți adevăratele valori ale vieții. Arată-le atunci când nu ar trebui să-și piardă vremea suferind, spune-le că notele de la scoală nu înseamnă totul și învață-i să se bucure de lucrurile simple.
Să te plimbi prin parc sau să faci un om de zăpadă poate fi mult mai important decât s-ar crede. Nu uita să le arăți cum ai copilărit tu și ce ai apreciat. Generațiile trecute au avut copilării autentice, iar micuții din ziua de astăzi ar trebui să împrumute câteva aspecte esențiale pe care tu le-ai învățat atunci.