Din momentul în care apare pe lume copilul, mămicile au zeci de întrebări zilnic. Unele dintre ele țin de alergiile la copii. Din cauza aerului poluat și a altor factori deranjanți, copiii pot avea crize de lăcrimare, strănuturi, mâncărimi, pot acuza nas înfundat, iar uneori este necesară intervenția urgentă a medicului. Cum am putea preveni însă situațiile de risc și ce investigații medicale sunt necesare pentru a depista din timp alergiile la copii.
Alergia este o reacţie a organismului la anumite substanţe, denumite alergeni. Când organismul copilului vine în contact cu un alergen – din aer, alimente, înţepături sau la contactul cu pielea -, acesta este „recunoscut” ca inamic, declanșând o alertă a sistemului imunitar. Ca răspuns, acesta eliberează o serie de substanţe care vor determina un răspuns imun exagerat. Cu cât micuțul este expus la mai mulţi alergeni iar sensibilitatea lui este mai mare, cu atât posibilitatea de a face o alergie este mai mare. Cu ajutorul unor analize pentru depistarea alergiilor la copii va putea fi identificat factorul declanșator.
Analize pentru depistarea alergiilor la copii
Cel mai frecvent, în cazul alergiilor, se constată prezenţa în sângele persoanelor afectate a unui tip special de anticorpi: anticorpii IgE specifici unui anumit alergen. Atunci când anticorpii IgE aflaţi în cantități abundente vin în contact cu alergenul specific, determină eliberarea în organism a unor substanțe chimice. Acestea sunt responsabile de simptomele bolii alergice. În prima etapă de diagnostic pediatrul va recomanda efectuarea testelor multialergen. Ele demonstrează prezenţa în ser a anticorpilor IgE dezvoltaţi la diverse amestecuri de alergeni alese în funcţie de vârsta dar şi de simptome.
Testare în scop screening
Un astfel de test este Phadiatop Infant recomandat copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani. Este un test specific care demonstrează prezenţă anticorpilor IgE îndreptaţi împotriva celor mai obişnuiţi alergeni alimentari şi inhalanţi. Testul este util în scop de screening, pentru depistarea precoce a atopiei la copiii mici. Testul alergologic cutanat este utilizat pe scară largă pentru a diagnostica afecțiuni alergice, cum ar fi:
- alergia la polen
- astmul cu eventuala sa componentă indusă de expunerea la alergen
- dermatita (eczema)
- alergiile alimentare
- alergia la penicilină
- alergia la înțepătura de albină.
Faber, un test performant
Un alt test alergologic este testul Faber, cel mai modern și performant instrument de depistare a alergiilor care au la bază producerea de anticorpi de tip Imunoglobina E (IgE), împotriva alergenelor alimentare sau respiratorii. Bazat pe nanotehnologie, acesta cuprinde 122 de componente alergenice moleculare și 122 de extracte alergenice diferite, de tipul polenurilor, mucegaiurilor, epiteliilor de animale, veninurilor și alimentelor derivate din animale și plante. Indiferent de vârstă, o cantitate foarte redusă de sânge este suficientă pentru un screening complet al alergiilor. Practic, printr-o simplă analiză, poți afla ce anume îi provoacă celui mic rinita, astmul, conjunctivita, urticaria sau dermatita atopică.
Reacția indică alergenul
La efectuarea testului cutanat, la locul de testare apare o ușoară umflătură, însoțită de mâncărime și roșeață. Acesta este de fapt răspunsul așteptat în cazul în care pacientul testat este alergic la substanța investigată. Reacția dispare în câteva zeci de minute. În cazul în care este nevoie, medicul specialist va recomanda un antialergic sau aplicarea locală a unui produs cortizonic de uz dermatologic. Rar, testele alergologice cutanate pot produce o reacție alergică severă, imediată. Este foarte important ca aceste teste să fie efectuate într-o unitate medicală care să dispună de echipament de urgență adecvat și medicamente antihistaminice. Dacă, în zilele de după test, pacientul dezvoltă o reacție alergică severă, va fi necesar să fie contactat imediat medicul specialist.