Dacă ai acasă o mașină de spălat vase probabil ți se pare cea mai tare invenție după apa caldă, dar pentru copiii tăi nu este chiar atât de bun faptul că o folosești. Timpul liber este tot mai prețios în zilele noastre și au apărut tot felul de metode care să ne ajute să nu-l mai irosim.
Astfel, în tot mai multe case apar mașinile de spălat vase, care nu doar că fac treaba „murdară” în locul nostru, dar ne și ajută să folosim altfel cele câteva zeci de minute pe care le petrecem, de obicei, zilnic, în fața chiuvetei, cu mâinile în apă. Însă, un studiu realizat recent arată că în casele cu copii cel mai indicat ar fi ca vesela să fie spălată de mână, deoarece reduce riscul ca micuții să dezvolte astm și alergii.
Este cert faptul că o igienă corespunzătoare ne ajută să fim mai sănătoși și să evităm infecțiile, însă nici să exagerezi nu este în regulă. Experții avertizează de ani de zile că excesul de curățenie poate influența negativ funcționarea normală a sistemului imunitar, care la copii este în plină dezvoltare.
Prin urmare, dacă un copil crește într-un mediu aseptic și steril, corpul său nu va fi expus la o multitudine de microorganisme inofensive. Ce se întâmplă atunci? Când copilul va intra, în cele din urmă, în contact cu ele, pentru că sunt peste tot, sistemul său imunitar nu le va recunoaște și le va ataca, iar atunci apar alergiile. Acesta este motivul pentru care copiii trebuie lăsați să se murdărească, să se zgârie, să atingă lucruri și să le miroase.
La fel cum cel mic învață culorile, mirosurile, gusturile și numele lucrurilor, organismul său învață să cunoască mediul și să recunoască microorganismele pe care trebuie și pe care nu trebuie să le atace.
Pornind de la acest raționament, o echipă de cercetători a verificat ipoteza că spălarea de mână a vaselor implică o mai mare expunere la microbi și stimulează sistemul imunitar, ceea ce se traduce în mai puține alergii.
Pentru a testa această teorie, cercetătorii au analizat istoricul de astm, eczeme și alergii la mai mult de o mie de copii cu vârste cuprinse între 7 și 8 ani. Aceste date au fost coroborate cu informații de la părinți privind felul în care se spală vasele acasă, tipul de alimente care se consumă de obicei, prezența unui animal de companie sau tipul de alăptare din primele luni de viață.
Rezultatele studiului au indicat că acei copii care cresc în case în care vasele se spală manual aveau un risc cu 50% mai mic de a dezvolta alergii decât cei ale căror familii folosesc mașini de spălat vase.
Totodată, copiii care consumă mai multe alimente fermentate și produse „de țară” au un risc mai mic de a face alergii, potrivit aceluiași studiu.