

De-a lungul timpului ai posibilitatea de a participa la multe evenimente sociale şi, fără să vrei, observi anumite lucruri. Nu toți oamenii sunt uşor de deranjat, nimeni nu urăște copiii şi nu crede că aceştia sunt nişte mici monştri care trebuie izolaţi, însă există situaţii sau evenimente la care copiii nu ar trebui să participe şi invers, situaţii sau evenimente unde copiii ar trebui să participe doar dacă sunt foarte bine educaţi.
Există anumite evenimente la care ar trebui să participe exclusiv adulţii. În această categorie cred că se încadrează petrecerile burlacilor/burlăciţelor, anumite aniversări ale adulţilor, petrecerile corporate, lansările unor branduri/localuri care nu sunt destinate copiilor şi nunţile. Lasă-l acasă sau educă-l! În cazul anumitor tipuri de evenimente nu mai încape îndoială că cel mic ar trebui să stea acasă, însă în anumite cazuri, părinţii ar trebui să îşi educe copiii astfel încât aceştia să nu deranjeze cursul evenimentelor. Explică-i copilului că în biserică nu vorbim tare, că nu are niciodată voie să se arunce pe oameni, să tragă de feţele de masă, să alerge pe ringul de dans în timpul dansului mirilor, nu îi da voie să se apropie de lumânări şi tort şi învaţă-l cum să stea la masă şi să mănânce frumos. Mai mult de atât, supraveghează-l tot timpul! Toţi părinţii susţin că atunci când ai copii, distracţia este pe locul doi, responsabilităţile fiind pe primul loc. Demonstrează asta!
Exceptând cazul în care copilul este cel bolnav, spitalul nu este un mediu potrivit pentru un copil. Microbii, mirosurile, sunetele şi imaginile cu care un copil poate lua contact într-un spital îl pot afecta fizic şi emoţional. În cele mai multe situaţii, se poate găsi o soluţie care să nu implice intrarea copilului în spital: fie lăsat acasă, fie lăsat în maşină sau în curtea spitalului, mai ales atunci când este însoţit de mai mult de un adult. În prima situaţie copilul a fost traumatizat inutil, iar în a doua situaţie a fost, tot inutil, expus unor riscuri majore pentru sănătatea sa.
Evident că un copil nu poate să înțeleagă ceva referitor la ritualurile creştine de îngropăciune. Nu ar trebui ca unui copil să îi fie prezentată moartea în acest mod.
Din punctul de vedere al clientului sau al ospătarului, ar fi de dorit să laşi copilul acasă. Ţi-ar face bine şi ţie să te relaxezi, bând o cafea sau savurând o cină cu adulţii, în linişte, ar fi bine şi pentru copilul care se plictiseşte în astfel de locuri. Dacă nu se poate să îl laşi acasă, educă-l. Şi, mai ales, educă-te pe tine să nu vrei să educi alţi clienţi sau personalul de servire referitor la cum trebuie să se poarte sau să vorbească în prezenţa copilului tău.
Nu amesteca serviciul cu îndatoririle de mamă, pentru că amândouă vor avea de suferit. Programează-ţi întâlnirile de afaceri astfel încât să ai cu cine lăsa copilul. În situaţiile neprevăzute, reprogramează întâlnirea de afaceri. Oricum nu te va face să pierzi la fel de mulţi clienţi decât ai pierde pentru că nu îi poţi convinge atunci când copilul te strigă şi deranjează.
Sunt situaţii periculoase! Printre manifestanţii paşnici mai sunt şi agitatori, mai sunt alcoolici sau persoane cu intenţii dubioase. De aceea, luptă pentru viitorul copilului tău fără să îl expui inutil!
Educaţia culturală a copilului se poate face cu spectacole interactive special create pentru vârsta lui. De aceea există teatru pentru copii şi alte manifestări culturale dedicate lor. Aşteaptă ca micuţul tău să ajungă la o vârstă la care poate înţelege de ce stăm pe întuneric, de ce vorbesc/cântă doar oamenii de pe scenă, de ce nu alergăm, nu aplaudăm oricând şi ce trebuie să înţelegem din ceea ce vedem pe scenă.
Sursa: qbebe.ro